خانه / سفرنامه / سفرنامه آذربایجان غربی غار آبی سهولان

سفرنامه آذربایجان غربی غار آبی سهولان

سفرنامه آذربایجان غربی غار آبی سهولان

شگفتی آفرینش

شگفتی آفرینش

اگه از عشق میشه قصه نوشت
میشه از عشق تو گفت
میشه از گندمیای سر زلفت
یه عالم شعر نوشت
میشه از عشق تو گفت و
دیگه از دست همه راحت شد
میشه از عشق تو مرد و
دیگه از دست تو هم راحت شد

و من هروقت پای به گندمزارهایی چنین طلایی و چنین آشفته میگذارم بی برو برگرد یاد تو و یاد آن شعر که میخواندی میفتم و یاد اینکه دلم غنج میزد که معنای نام من گندمی است…و موهایم هم اگر در آفتاب بایستم با کمی اغماض سر زلفش گندمی خواهد شد!

در ادامه با سفرنامه آذربایجان غربی به نویسندگی سمیرا منفرد با نگارشی خوب از سایت سفرنامه همراه باشید.

غار سهولان

من هستم،جاده هست،آفتاب هست و گندم زار و خدایی که انگار در هر دانه گندم برقی از نگاهش را جاری کرده است.من به محمد امین میگویم اگر مردم مرا در یک گندم زار دفن کن و محمد امین میگوید درخواست های عجیب نکن که نتوانم انجامش دهم.اما من میدانم که میشود در یک گندم زار مرد و دفن شد و دوباره در تن یک گندم به زندگی برگشت و اگر ؛اگر؛ تناسخ وجود داشت ،خدایا لطفا مرا یک خوشه گندم کن.

ز خاک من اگر ، گندم برآید
از آن گر نان پزی ، مستی فزاید

شگفتی آفرینش2

از بناب و میاندوآب گذشت ایم و به سوی مهاآباد ره سپاریم و گیج از اینهمه زیبایی که خدا در سرزمین ما ایران آفریده است.همان اوایل “تای” تابستان باید به کردستان پای گذاشت.وقتی هنوز داس کشاورز تن گندمزار را زخمی نکرده است و گندمها هنوز از شور جوانی عبور نکرده اند. وقتی ابرها هنوز بر تن طلایی مزرعه سایه میدازند و  گندمها هنوز مست باده بارانند. و ما این چنین زمانی رهسپار کردستانیم.

سهولان

تا چشم کار میکند جاده از هر سو با مزارع گندم پوشیده شده است و مزارع چه سرشارند از برکت حضور شاخه های پر بار . و زنان و مردان کرد چه زحمت کش و سخت کوش خم و راست میشوند تا سرشاخه های گندمی زلف این پری رویان را با دستهای پینه بسته و مهربان خود نوازش دهند.گندم عشق میخواهد برای رویش و تا دستی چنین پرمهر و قامتی چنین بردبار سایه سرش نشود تن به بار نمیدهد .گندم ناز دارد و ناز میفروشد به غیر یار…

ما دست به بالا همگی غرق دعاییم

یارب تو بده نعمت افزایش گندم

غار سهولان 1

غار سهولان

و ما راهی مهابادیم تا به دیدن یکی از شگفتیهای آفرینش برویم.غار سهولان ،دومین غار آبی ایران بعد از علیصدر که در ۴۳ کیلومتری شرق مهاباد و بین جاده مهاباد-بوکان قرار گرفته است.

شگفتی آفرینش2

تابلوهای کنار جاده به خوبی ما را به محوطه غار میرسانند.جاییکه باید ماشینهایمان را پارک کرده و تا دهانه غار را پیاده طی کنیم اما میشود به جای پیاده روی درشکه اسبی کرایه کرد و تجربه ۱۰ دقیقه ای نشستن در این درشکه و باتلق و تولوق گامهای اسب هم سفر شدن را نیز پیدا کرد.

شگفتی آفرینش3

عجیب است که دهانه غار لانه صدها کبوتر است.پس بی دلیل نیست که نام محلی غار “کونه کوتر” به معنی لانه کبوتر است.کبوترهایی که در حفره های مابین صخره ها لانه کرده اند و با کمی دقت، صدای ضعیف جوجه کبوتری از میان پرو بال مادرانشان که در لانه لم داده اند به گوش میرسد.

زیبایی سهولان

گرچه  پیدایش غار به دوران دوم زمین شناسی میرسد و به استناد سفالینه های به دست آمده از دالانهای آن مردمانی از هزاره های اول و دوم قبل از میلاد تا دوران پارتی ساکن آن بوده اند  اما غار تا پایانی قرن نوزدهم میلادی برای کسی شناخته شده نبود.

آن سالها “ژاک دمورگان” جهانگرد فرانسوی که مشغول مطالعه جغرافیای غرب ایران بود متوجه دهانه غار میشود و با کمک روستاییان و یک کلک میتواند از جریان آبی گذشته و پا به خشکی غار بگذارد.

شگفتی آفرینش4

غار از دو بخش آبی و خشکی تشکیل شده است.ابتدا باید از پله های سنگی آن پایین رفت تا به سطح آب رسید آنجا منتظر قایقهایی شد که قایقرانان محلی آنها را رانده و راهنمای درون غار هم محسوب میشوند.

سهولان ایران

قبل از اینکه سوار قایق شویم جلیقه های نجات را بر تن میکنیم چون عمق آب بین ۲۰ تا ۵۵ متر میرسد و خطر واژگونی قایق و غرق شدن در آب وجود دارد.

زیبایی سهولان

بخش آبی غار از سه حوضچه تشکیل شده که به هم پیوسته اند و به طول تقریبی ۲۵۰ متر طول دارند.در نقاط تاریکتر غار میشود عبور خفاشها را هم به سختی تشخیص داد که لابلای سنگها و روی سقف غار، خوشه ای آویزانند.

شگفتی آفرینش5

در بخش آبی غار که با نورپردازیهای زیبا روشن شده است میشود استلاگمیت و استلاکتیت های قدیمی را دید.بعضی از قندیلها بی شباهت به موجودات زنده چون لاک پشت،هشت پا و …نیستند.از آنجاییکه غار زنده و پویاست قندیلها هنوز دارند رشد میکنند و غار نفس میکشد.در همین بخش آبی است که کبوترها لانه دارند و صدای پرپر آنها در بغ بغویشان شنیده میشود که لابلای دالانها انعکاس میابد.

شگفتی آفرینش7

اما بخش دیگر غار  خشک است و به لحجه محلی “کونه مالان” خوانده میشود، یعنی سوراخ یا مکانی که مردم در آن ساکنند.در روزگاران گذشته و زمان حمله ارتش روس به مهاباد ،تجاوز و قتل عام سربازان روس به روستاهای اطراف هم کشیده میشود.مردم روستاهای اطراف سهولان  برای فرار از بی رحمی آنها در این غار پناه میگیرند و مدتی را در آن زندگی میکنند.

شگفتی آفرینش8

در نطقه اتصال منطقه آبی به منطقه خشکی تونل باریکی وجود دارد به عمق ۲۰ الی ۳۰ متر که با شیب تندی پایین میرود.شاید روزگاری یک راه مخفی بوده که ساکنان داخل غار را به قلعه بالای کوه سهولان که امروزه ویرانه های آن باقی مانده میرسانده است.گرچه این راه مخفی امروز به علت ریزش سنگها مسدود شده است و امکان بازکردن آن به خاطر کمبود اکسیژن و فشار هوا ناممکن است.خدا میداند چه قصه هایی پشت این دالان دراز و پر رمز و راز نهفته باشد.شاید روزی ،کسی، مثلا یک دمورگان ایرانی گره از راز این دالان دراز باز کند.شاید!

—————————————————————————-

حق استفاده از این مطلب متعلق به روزنامه ایران است و هرگونه دخل
و تصرف در آن پیگرد قانونی دارد.

 ۱۳ نظر ۷۶ بازدید
  

نمایش نظرات قبلی

رضا

گندمزار را دوبار خواندم مدهوش متن و نوشتار ادبی شما و نگاه تیزبین و لطیفتان مبارکتان باشد این قلم

سحر موسوی

سلام خدا قوت باز مرا مدهوش کردی با پرواز مرغ خیالم به شهری دیگر و رازی دیگر. و در این حین دیدن تصاویر ثبت شده از لحظه های زندگی در آن شهر من ناآرامِ دیدن را ، آرام تر کرد…. مستدام باشید.

شهریار

سلام و درود این نوشته آخر مرا کشت کپی پیست در ایران مجاز ، عادی ، ثواب و … است

سحر

سمیرای عزیز منم آخر تیر ماه از میون این گندم زارها گذشتم وسهولان و خانقاه رو دیدم منم کنار این آدمکای بی جون با روح به یادگار لباس کردی پوشیدم و عکس انداختم و تشکر به صاحب اونجا به خاطر این همه ذوق منم مهاباد و بناب رودیدم ولی چه حیف که با آدمی پر ذوقی مثل تو نبودم…راستش الان یه جورایی حسودیم شد که با هم یه جا بودیم ولی نبودیم نبودم که از داشته های سفریت استفاده کنم

مجتبی

سلام این «حق استفاده از این مطلب متعلق به روزنامه ایران است…» رو میشه یکم توضیح بدین؟

امید

دروود بسیار مفید بود. به این اطلاعات نیاز داشتم. سپاس

میلاد

سلام بعد از غار علیصدر.غارقوری قلعه بزرگترین غارآبی آسیا در استان کرمانشاه می باشد.کرمانشاه بسیار زیبا ودیدنیست.

حسن

سلام خیلی زیبا بود نثر شیوا و دلپذیر شما موفق باشید

مهدی

فقط دشت اوباتو کمه تو سفر نامه تون واقعا جاش خالیه تو مسیر سقز به دیواندره است

خیلی عالی بود با شما همسفر شدم

امیدواریم از مطالعه این مطلب در سایت سفرنامه لذت برده باشید و نظر خود را در خصوص این مطلب بیان فرمایید.

باتشکر

فروردین 92

 

منبع:وبلاگ بیا تا برویم

همچنین ببینید

ساحل دریا کیش

کیش شهر عجایب

کیش شهر عجایب من و همسرم بعد از مدت ها بالاخره موفق شدیم سفر به …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *