آبشار شوی – تله زنگ
آبشار شوی (تله زنگ) در محدوده شهرستان دزفول استان خوزستان واقع شده است که یکی از بکرترین و زیباترین آبشارهای ایران می باشد که دارای جاذبه های طبیعی و گردشگری بسیار زیبایی می باشد.
معرفی آبشار
آبشار شوی بی شک یکی از زیباترین آبشار ایران است. این آبشار از نظر موقعیت جغرافیایی از توابع شهرستان دزفول و استان خوزستان است. هرچند مردم لرستان این آبشار را متعلق به خودشان می دانند و با توجه به مسیری که برای رسیدن به آبشار طی می شود تا حدودی بی دلیل نگفته اند.
مبداء خروجی آب از کوه، سراشیبیِ مرطوب و خطرناکی دارد. در بدنه آبشار نیز خروجی های متعددی وجود دارد که آب با فشار از آنها خارج می شود. در پایین بخش عمودی آبشار، آب بصورت پله پله تا کف رودخانه جریان دارد. این بخش پوشیده از خزه است.
برای رسیدن به زیر آبشار لازم است دو بار از عرض رودخانه عبور کنید. حدود ۴۰ دقیقه بالاتر از آبشار اول، آبشار دیگری قرار دارد که به آبشار دوم شوی معروف است. میزان آب این آبشار نیز بسیار متغیر است. نزدیک آین آبشار حوضچه های متعددی برای آبتنی وجود دارد. در کنار آبشار دوم (در مواقع کم آبی ) جا برای اطراق وجود دارد.
آبشار شوی – تله زنگ
آبشار شوی که در نزدیکی کوه سالن و فاصله ۷۰ کیلومتری از مرکز شهرستان دزفول قرار دارد، از طبیعتی سرسبز و زیبا در فصل بهار برخوردار است. بهترین زمان بازدید از این آبشار در اوایل فصل بهار و خصوصاً ماه فروردین میباشد که هوای بهاری طراوات و سرسبزی بیشتری به ابن منطقه بخشیده است
آبشار شوی، پس از بیرون آمدن از غار، از گردنهای بلند به پایین سرازیر میشود. ارتفاع آبشار ۱۰۰ متر و عرض آن ۴۰ متر است. آب آن پس از عبور از کوهها و درهها، به رود دز و نهایتاً به دریاچهٔ سد دزِ در استان خوزستان میریزد.[۶] پوشش گیاهی اطراف این آبشار، از درختانی مانند بید، انجیر، مو، زبانگنجشگ، افرا، کیکم و بلوط تشکیل شده است. در زیر آبشار و بر روی دیوارههای آن گیاه سیاهوشان و سایر گیاهان آبدوست روییده است. در نزدیکی این آبشار، آبشار بزرگ دیگری وجود دارد که گاه از آن به آبشار دوم شوی یاد میشود.
این آبشار در تاریخ ۲۹ دی ۱۳۹۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مسیر دستیابی
سالیانه صدها نفر از میهمانان ایرانی و جهانگردان خارجی در فصل بهار به دیدن این آبشار میروند. برای رسیدن به آبشار شوی دو مسیر وجود دارد:
مسیرشماره ی یک: از طریق ایستگاه راهآهن تلهزنگ از شهرستان دورود و روستای شوی میباشد.
مسیر شماره ی دو: از سمت منطقه شیهون دزفول و پیرچل است؛ که مسیر ۹۱کیلومتری را باید طی کرد.