اردن ، عمّان ، شهر صورتی – ۲۰۰۶

اردن ، عمّان ، شهر صورتی – ۲۰۰۶

عمّان (Amman) پایتخت اردن (که ما به اشتباه آنرا “امان” می نوسیم)، یکی از قدیمی ترین شهرهای دنیاست که از عصر حجر (۷۰۰۰ سال پیش از میلاد) تا بحال بطور دائم محل سکونت انسان ها بوده است.

“ربّت عمّون” (Rabbath Ammon) در سال ۱۲۰۰ پیش از میلاد سلسله عمّونیّه را پایه گذاری و نام عمّون را برای این پایتخت خود انتخاب کرد. این منطقه که بخشی از خاک مصر محسوب می شد به دست امپراطوری رم باستان فتح شد و قرن سوم پیش از میلاد فیلادلفیوس پادشاه رم، نام این شهر را به فیلادلفیا تغییر داد. پس از آن، شهر تحت فرمانروایی سلوکیان، ناباتین (عرب ها)، بیزانس، ساسانیان و عرب های مسلمان قرار گرفت. عرب ها نام شهر را مجدداً به عمّان تغییر دادند. برای مدتی طولانی این منطقه بخشی از امپراطوری بزرگ ترکان عثمانی بود و نهایتاً اوایل قرن بیستم اعلام استقلال نمود.

شهر روی هفت تپه (جبل) بنا شده و دارای هشت میدان (دوار) است. میدان اول تا هشتم از سمت شرق به غرب امتداد می یابند. بخش شرقی محله های قدیمی تر شهر محسوب می شوند که آثار تاریخی بسیاری در آن نواحی قرار دارند. هر چه به سمت غرب می رویم چهره شهر تغییر می کند و میدان هشتم منطقه ثروتمندان نشین شهر است. هتل های مجلل، خانه های ویلایی و زیبا، مراکز خرید مدرن و… در این منطقه به وفور دیده می شوند.

زنبق سیاه گلی است بسیار زیبا که بوی خوش آن از دور به مشام می رسد. قیمت هر شاخه از این گل چیزی است در حدود یک میلیون تومان. در مناطق غربی شهر بوی این گل تمام فضا را پر کرده؛ خانه های ویلایی بزرگی وجود دارند که صدها شاخه از این گل را در باغ خانه هایشان کاشته اند. اصلاً یکی از معیارهای پولدار بودن در این کشور تعداد زنبق های سیاه کاشته شده در حیاط  منازل است.

یکی از موارد جالب توجه این شهر، یکسان بودن نمای تمام ساختمان هاست. تمام خانه ها و ساختمان ها نمای سفید رنگ دارند. هنگام غروب و زیر نور سرخ خورشید، تمام شهر به رنگ صورتی در می آید که تصاویری بسیار زیبا خلق می کند.

مناطق تفریحی و خرید شهر عبارتند از خیابان “گاردنز”، ناحیه “جبل الحسین” و “سویفیه”. رستوران ها، مراکز خرید و دفاتر خدماتی گردشگری بسیاری در این مناطق وجود دارند که انواع خوراکی ها و اجناس را عرضه می کنند. عربها کلاً به شیرینی می گویند “حلوا” و به شیرینی فروشی هم “حلویات”. یکی از خوشمزه ترین شیرینی های آنان هم “کنافه” نام دارد که شبیه هیچ یک از شیرینی های ما نیست!

غذاهایشان نسبتاً با مزاج ما ایرانی ها جور است، البته به هیچ وجه تنوع غذاهای ما را ندارند. یکی از معروف ترین و خوشمزه ترین غذاهایشان “شاورما” است که در تمام رستوران ها سرو می شود. (دو رستوران به نام شاورما در تهران افتتاح شده اند، یکی در شریعتی و دیگری سعادت آباد پایین تر از میدان کاج).

از دیگر موارد جالب شهر، حرکت ابرها در آسمان است. موقعیت جغرافیایی شهر به گونه ای است که بادهای مختلفی از جهات گوناگون می وزد. ابرها در لایه های مختلف قرار دارند و هر کدام به سویی می روند، آنهم با سرعتی بسیار زیاد؛ آنقدر سریع که گویی فیلم را روی دور تند می بینیم!

مراکز خرید (سوق یا مول) زیادی به سبک غربی در شهر وجود دارند که اغلب به فروش لباس و صنایع دستی می پردازند. اولین مرکز خریدی که رفتم، “مجدی مول” بود و فکر می کنم بیشترین موارد خرید را هم از همینجا داشته ام.

وسایل نقلیه عمومی هم در شهر به تعداد کافی وجود دارد. تاکسی ها با تاکسیمتر کار می کنند، قیمت اتوبوس و مینی بوس هم کاملاً مشخص است. نکته جالب اینکه در تمام مینی بوس ها یک نفر بعنوان کمک راننده هست که کارش اعلام نام ایستگاه، دریافت کرایه از مسافران و باز و بسته کردن در برای مسافران است. نکتۀ دیگر اینکه باید کرایه مینی بوس را همان ابتدا داد. چند ثانیه پس از نشستن، کمک راننده (که معمولاً پسرهای نوجوان هستند) سراغ آدم می آیند و کرایه را می گیرند.

محل شرکت iHorizons در ناحیه صویلح بود (شمال غرب، نزدیک میدان هفتم) و هتل هم در ناحیه “ضاحیه الرشید”. هر روز صبح حدود ۸ از هتل بیرون می آمدم و پس از طی قسمتی از مسیر بصورت پیاده، با مینی بوس تا نزدیک شرکت می رفتم، این مسیر حدود نیم ساعت طول می کشید.

تمام بانک های خارجی در عمّان شعبه دارند. من پس از یکماه در “البانک الاردن” حساب باز کردم. ساعت کار بانک ها هم هشت و نیم صبح است و داخلشان انقدر خلوت که اولین بار شک کردم که درست آمده باشم! من تنها مشتری داخل بانک بودم و همه کارمندان سعی می کردند به من کمک کنند تا کارهای افتتاح حساب را انجام دهم!

دو مجموعه بزرگ سینما در شهر هست که هر کدام چندین سالن دارند و فیلم های روز سینمای هالیوود را نمایش می دهند. سینما Century در میدان سوم قرار دارد و سینما Royale طبقه سوم هتل Radeon . هر فیلم خوبی که می آمد را تماشا می کردم، از جمله Mission Impossible 3، Omen، Firewall و V for Vendetta. فیلم “دزدان دریایی کارائیب ۲” هم قرار بود یک هفته بعد از تاریخ برگشت من به نمایش درآید و متاسفانه نتوانستم آنرا در سینما ببینم.

از جاذبه های گردشگری این شهر می توان از “معبد هرکول”، “قلعه ربّت امّون”، “کاخ بنی امیه”، “معبد بزرگ عمّآن”، “Roman Theater“، موزه “مردم شناسی”، موزه “باستان شناسی اردن” و مسجد “شاه حسین” نام برد که در بخش دیگری به آنها خواهم پرداخت.

 

نوشته شده توسط : وبلاگ سفرنامه حسام

حتما ببینید

سفرنامه هند

سفر معنوی هندوستان

سفر معنوی هندوستان     قسمت اول (سفر به درون یا بیرون!) تا جایی که …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *