اگه شما هم از اون آدمهای ماجراجو هستید که دنیای ناشناختهها براتون جذابه و بعد از کمی خوندن و شنیدن در مورد چابهار و زاهدان و سواحل دریای عمان کنجکاو شدید که کولههاتون رو ببندید و راهی بلوچستان بشید، باید بگم که این مقاله برای شماست.
توی این مقاله از نکات و پیشنهاداتی که براساس تجربهی شخصی سفر خودم و دوستانم به بلوچستان بدست اومده براتون مینویسم. نکاتی که دونستنش برای داشتن یک سفر ماجراجویانه و امن توی بلوچستان مفیده.
۱.انتخاب مسیر اولیهی مناسب
برای یک سفر ماجراجویانه توی بلوچستان ابتدا بهتره مسیر کلی حرکت رو تعیین کنید. با توجه به بزرگی منطقهی سیستان و بلوچستان پیشنهاد من اینه که اگه زمان کافی و طولانی ندارید، سفر بلوچستان رو از سیستان جدا کنید تا بتونید نهایت استفاده رو از زمان خودتون ببرید. لازم به توضیحه که زاهدان تقریبا مرز بین سیستان و بلوچستان به حساب میاد. پس اگه قصد سیستانگردی دارید باید از زاهدان به سمت شمال و خراسان جنوبی حرکت کنید و اگه قصدتون بلوچستان گردیه، راهی جنوب بشید. معمولا برای این سفر مسیر زاهدان به چابهار و یا برعکس انتخاب میشه. توی این مقاله من سفر رو از زاهدان شروع و به چابهار ختم میکنم.
یک پیشنهاد: اگه نهایتا تصمیم به سفر به بلوچستان گرفتید و فکر میکنید که حالا حالاها به این منطقه برنمیگردید، میتونید با دو سه ساعت رانندگی به سمت شمال زاهدان و شهر زابل یک اشنایی کلی از فضای سیستان پیدا کنید.
۲.محل اسکانتون رو هوشیارانه انتخاب کنید.
با وجود اینکه بلوچستان استانی کاملا امن با مردم بسیار مهموننوازه، با توجه به مرزی بودن و نگاه امنیتیای که به این استان وجود داره تو انتخاب محل اسکانتون بیشتر دقت کنید. بعضی از شهرهایی که توی مسیر ازش میگذرید بهخاطر حواشی گاه و بیگاهش بهترین گزینه برای کمپ شبانه نیستند. یکی از این شهرها ایرانشهر و اطرافشه که با وجود مردم بسیار مهماننواز و خوبش شهر نسبتا پر حاشیهای به حساب مییاد . گاهی اوقات هم ممکنه مشابه تجربهای که برای ما پیش اومد، پلیس اجازهی کمپزنی به شما رو به خاطر مسایل امنیتی توی این شهر نده. پس پیشنهاد من اینه زمانبندی سفر رو جوری تنظیم کنید که در طول روز از این شهر بگذرید. اگه هم ناچارا مجبور به اقامت شبانه شدید، بهتره به جای کمپ زدن تو فضای باز و یا وسط شهر، به دنبال جایی بگردید که بشه تو حیاط ومحوطهاش چادر زد.
۳.انتخاب جاده سرباز به جای راه تند رو
پس از ایرانشهر برای رسیدن به چابهار دو جاده پیش رو دارید، جاده سرباز و جادهی نیکشهر. جادهی نیک شهر حدود یک ساعت از جادهی سرباز کوتاهتره ولی طبق چیزی که ما شنیدیم خیلی خشک و حوصلهسربره. برخلاف جادهی نیکشهر، جادهی سرباز یک جادهی سبز و بیاندازه زیبا و پر پیچ و خمه که قطعن به یک ساعت رانندگی اضافه و دیدن منظرههاش میارزه.
رودخونهی سرباز، نخلستانها، دکههای میوه و ترشی کنار جاده و روستاهای کوچیک با معماریهای متفاوت بلوچ و هندی هم حال خوب این مسیر رو دو چندان میکنن. علاوه بر این اگه برای دیدن تمساحهای گاندو وسوسه شدید، جاده سرباز مسیریه که شما رو به تمساحهای پوزه کوتاه میرسونه.
۴. به هیچوجه شبانه هیچهایک نکنید.
اگه برای جابهجاییهاتون توی این سفر تصمیم به استفاده از ماشینهای گذری و معاشرت با مردم محلی گرفتید، توصیه اکید من اینه که به هیچوجه شبانه اینکار رو نکنید و حتما تا قبل از غروب آفتاب خودتون رو به محل اسکان مورد نظرتون برسونید. جادههای خلوت و پر پیچ و خم و سرعت زیاد ماشینها و موقعیت امنیتی منطقه دلایل کافی برای این توصیه است.
۵.در گروههای ترکیبی زنانه مردانه سفر کنید.
باوجود اینکه خیلی از سفرهای من و دوستانم به طور تنها و یا در گروههای زنانه انجام میشه، با توجه به فرهنگ خاص منطقه به هیچ وجه این سبک سفر رو تو بلوچستان پیشنهاد نمیکنم و توصیه میکنم که در گروههای ترکیبی زنونه/ مردونه به این استان سفر کنید.
۶. عقاید مذهبی مردم منطقه رو بدونید و با احترام برخورد کنید.
اکثر مردم سیستان اهل تشیع و اکثر بلوچها اهل سنت هستند. پس نسبت به این موضوع آگاه باشید و به عقاید مردم احترام بگذارید و اگه اطلاعات کافی تو این زمینه ندارید، وارد بحثهای مذهبی با مردم محلی نشید.
۷.بدون اجازه به ویژه از زنها عکس نگیرید.
عکاسی به خصوص از زنها میون بسیاری از اهل سنت کار خیلی ناپسندیه و خیلی از مردم نگاه خاص مذهبی و فرهنگیای نسبت به این مقوله دارند. پس قبل از گرفتن هر عکس حتما اجازه بگیرید.
۸. به رسم و رسومات منطقه احترام بگذارید.
یکی از رسومات فرهنگی منطقه بلوچستان که بیشتر هم توی روستاها دیده میشه چند همسریه. ممکنه که شما هم مثل خیلی از آدمهای دیگهای علاقهای به این موضوع نداشته باشید و یا حتی مخالفش باشید. جدا از عقیدهی شخصیتون، فراموش نکنید که شما شناخت و درک کافی از زیرساختهای فرهنگی اون منطقه ندارید. پس به جای اینکه مردم منطقه رو براساس اصول ذهنی خودتون قضاوت کنید، به رسومشون احترام بگذارید.
۹. نکات ایمنی کمپ زدن رو رعایت کنید.
برای انتخاب محل کمپ دو پیشنهاد وجود داره؛ اگه تمایل دارید که نزدیک یک روستا کمپ بزنید، حتما دهیار ده رو در جریان ماجرا قرار بدید. این موضوع امنیت شما رو تا حد زیادی تامین میکنه. اگه هم وسط دشت و بیابون هستید، پیشنهاد میدم محل کمپ رو جوری تعیین کنید که چادرها، اتیش و احیانا ماشینتون از توی جاده جلب توجه نکنه. این نکته موضوعیه که رعایتش نه تنها تو بلوچستان که بلکه تو بقیهی شهرها و استانها هم توصیه میشه.
۱۰.فراموش نکنید بلوچستان کاملا امن و در عین حال بسیارامنیتیه.
موضوع اصلی در مورد بلوچستان اینه که همونقدر که امنیت توی این استان خوب و مثل خیلی از استانهای دیگهی ایرانه، فضا به شدت امنیتیه. به علت موقعیت استراتژیک سیاسی و جغرافیایی این منطقه، نیروهای گشت پلیس همه جا به چشم میخوره. پس با نیروهای پلیس همکاری کنید و بدونید که دغدغهی اونها حفظ امنیت شما توی یک منطقهی استراتژیکه. در نتیجه بدون اینکه از دیدن این همه نیروی امنیتی نگران بشید و احساس کنید که تو جای خطرناکی هستید، خونسردانه سفرتون رو با حفظ یکسری نکات کلی و همکاری با پلیس ادامه بدید.