جاهای دیدنی تبریز در تابستان
جاهای دیدنی تبریز ، جاذبه های تاریخی تبریز و مکان های طبیعی تبریز و خود شهر تبریز دیدنی هستند و هر گردشگری دوست دارد تبریز را ببیند. جاذبه های گردشگری تبریز در فصل هایی که دیگر از سرما چندان خبری نیست دیدنی تر و جذاب تر به نظر می رسند و راحت تر می توان از آنها بازدید کرد. در سفر به تبریز، مخصوصا اگر سفری کوتاه بود، باید کجاها را ببینیم. ما در اینجا لیست ۱۰۰تایی جاهای دیدنی تبریز را با آدرس و عکس نوشته ایم. این مکانها شامل مکان های گردشگری تبریز هستند که دیدنشان در اولویت است.
بازار تبریز از قدیمی ترین جاهای دیدنی تبریز
یکی از جاهای دیدنی تبریز که قدم زدن در آن خود سفری است به دل تاریخ، بازار تبریز است. بازاری که به بزرگترین بازار مسقف جهان شهره است و حجره ها، سراها و تیمچه های زیادی دارد. بازار تبریز که هر بخشش مختص کسب و کاری است و به خصوص بازار فرش آن بسیار پررونق است، مغازه های زیادی دارد. بازار بلورفروشان، شیشه گران و کفش دوزان از جمله جاهای دیدنی بازار است که دیدنشان خالی از لطف نیست. اگر به دیدن بازار تبریز رفتید از تیمچه مظفریه که با سقف بلند خود و پنجره های کوچک و بزرگ رنگی اش، قشنگترین قسمت بازار تبریز است دیدن کنید.
آدرس: خیابان جمهوری
باغ ائلی گلی از بهترین جاهای دیدنی تبریز
نمیشود تبریز رفت و به باغ ائل گلی یا استخر شاه سر نزد. ائل گلی که یکی از شلوغترین و پرطرفدارترین جاهای گردشگری تبریز است، مخصوصا در شب مشتاقان زیادی را به وسی خود جلب میکند. این باغ در حقیقت کاخی است که وسط استخری بزرگ قرار گرفته و به شکل جزیره درآمده است. ساخت اولیه استخر به دوران آقا قویونلوها برمیگردد و در دوره های بعد به تدریج تکمیل و به شکل باصفای امروزی درآمده.
آدرس: جنوب شرقی شهر قرار گرفته و ۷ کیلومتر با مرکز شهر فاصله
موزه قاجار
یکی از قشنگترین موزههای تبریز، موزه قاجار است. موزه قاجار که پیش از این خانه امیرنظام گروسی، از رجال سیاسی دوره ناصرالدین شاه بوده، عمارتی زیبا با حیاطی پر از گل دارد و سفری است به دوره قاجار. این موزه بخش های مختلفی دارد، یک تالار آن مخصوص پول و سکههای دوره قاجار است، تالاری دیگر مختص ظرف و ظروف، تالاری برای کاشی های رنگارنگ، تالاری برای تفنگ و اسلحه و تالاری برای ساز و تالارهایی هم برای وسایل دیگر. موزه قاجار در یکی از محلههای قدیمی تبریز به نام ششگلان قرار دارد. خیابانی که میتوان خانههای قدیمی زیادی در آن پیدا کرد. مقبره الشعرا که مدفن بیش از ۴۰۰ شاعر نامدار ایرانی از جمله شهریار، قطران و اسدی طوسی است در این خیابان قرار گرفته.
آدرس: سمت راست خیابان ثقه الاسلام، در خیابان فرعی شهریار و در کنار بیمارستان کودکان
پیاده راه تربیت از جاهای دیدنی تبریز
این پیاده راه که چند سالی است سنگفرش شده است از محبوب ترین مکان ها برای گشت و گذار و خرید در مرکز شهر تبریز به شمار می رود. مغازه ها و پاساژهای مختلفی که در دو طرف پیاده راه تربیت وجود دارد بیشتر اجناسی مانند مانتو، پالتو، کیف و کفش و لباس عرضه می کنند. اجناس موجود در اینجا در عین حال که کیفیت خوبی دارند از قیمت های مناسبی هم برخوردار هستند.
آدرس: تبریز، میدان ساعت، خیابان امام خمینی، پیاده راه تربیت
خانه مشروطه
اگر دلتان میخواهد بدانید محل تصمیم گیری سران مشروطه کجا بوده، باید راه خانه مشروطه را در پیش بگیرید. این خانه که برجستهترین چهرههای مشروطه از جمله ستارخان، باقرخان، ثقهالاسلام تبریزی و حاجی میرزا آقافرشی در آن جمع میشدند، محل نگهداری اسناد دوره مشروطه است. خانهای از سنگ، آجر و خشت و پر از آیینه کاری و گچبری.
آدرس: محله راسته کوچه در غرب بازار تبریز و روبروی مسجد جامع
مسجد کبود از جاهای دیدنی تبریز
تبریز، مساجد زیادی دارد، اما یکی از دیدنی ترین آنها مسجد کبود یا مسجد جهانشاه است.مسجدی که به خاطر کاشی کاری های فیروزه ای رنگش به فیروزه اسلام هم مشهور است. مسجد کبود تنها بنایی است که از دورە فرمانروایی قراقویونلوها در پایتخت آنها، یعنی تبریز، باقی مانده است.
زیباییهای این مسجد آنقدر زیاد است که پس از گذشت قرنها و صدماتی که به آن وارد شده، هر انسان صاحب ذوقی را متحیر و مبهوت میسازد. بارزترین ویژگی مسجد کبود و شهرت زیادش بیشتر به خاطر کاشیکاری معرق و تلفیق آجر و کاشی و اجرای نقوش پرکار است که هم در داخل و هم در خارج آن مشهود است.
آدرس: خیابان امام خمینی، روبروی کوچه صدر
تله کابین کوه عون ابن علی
اگر در سفر به تبریز خواستید یک روز پرهیجان را از سر بگذرانید، پیشنهاد ما تله کابین کوه عون یا عینالی است. تله کابینی که بعد از تکمیل فاز دو و سه آن به طولانی ترین تله کابین کشور تبدیل میشود، اما حالا میتوان سوار بر کابین های فاز یک آن از بین کوه های عینالی گذشت و طبیعت کوهستانی اطراف را دید. در ایستگاه دوم تله کابین، کافه ها و رستوران های مجموعه قرار دارند و از دیگر جاذبه های اطرافش میتوان به منطقه پرورش شترمرغ و آبشار مصنوعی اشاره کرده. بر فراز کوه عون بن علی بقعهای منسوب به دو تن از فرزندان حضرت علی (ع) به نامهای عون بن علی و زید بن علی واقع شده.
آدرس: شمال شهر تبریز
موزه شهرداری
یکی دیگر از جاهای دیدنی تبریز که هم میتوان در اطرافش نشست و هم از موزه اش دیدن کرد، میدان ساعت است. میدان شهرداری یا ساعت در مقابل کاخ شهرداری تبریز معروف به ساختمان ساعت واقع شده. تبریزی ها به این میدان ساعات قاباغی یا جلوی ساعت میگویند. کاخ شهرداری ساعتی بهارتفاع ۳۰٫۵ متر دارد که هر ۱۵ دقیقه یکبار، گذشت زمان را به گوش مردم تبریز میرساند. نقشه ساختمان شبیه طرح عقابی درحال پرواز است و شبیه ساختمانهای آلمان، قبل از جنگ جهانی دوم است. تنها موزه شهرداری ایران نیز شامل تالارهای دوربین قدیمی، فرش، هنرهای معاصر، خط و.. در کاخ شهرداری قرار دارد. دیدار از کاخ شهرداری که شهردار و شورای شهر ساکن برخی اتاقهایش هستند، آزاد است. در کنار این ساختمان موزه آتش نشانی قرار گرفته.
آدرس: تقاطع خیابانهای ارتش جنوبی و امام خمینی
جنگل ارسباران
جنگل ارسباران یکی از مناطق بکر و دست نخورده تبریز است. جنگلی سرسبز که انواع گونه های جانوری و گیاهی را در دل خود جای داده است. این جنگل به نام های ارسبار یا آرازبار و قره داغ یا قراچه داغ هم شناخته می شود. جنگل های ارسباران با طبیعت زیبا و چشم اندازهای دلنشین و وجود اماکن و ابنیه تاریخی، توان بالقوه بالایی برای جذب گردشگر دارد در واقع این چنگل یکی از جاذبه های گردشگری تبریز است که هواداران زیادی دارد. از جمله آثار تاریخی این منطقه می توان به قلعه بابک، قلعه پشتو، قلعه جوشین، دژ قهقهه، بقعه شیخ شهاب الدین و بازار اهر اشاره کرد.
روستای کندوان از جاهای دیدنی تبریز
کندوان هم که گفتن ندارد، اصلا یکی از اصلی ترین مکان هایی که در تبریز باید به دیدن آن بروید، روستای صخره ای کندوان می باشد. معماری روستای کندوان و جاری بودن زندگی مردم در قالب بافت قدیمی آن یک استثنا در دنیا به حساب میآید. چرا که دیگر در کاپادوکیه ترکیه و داکوتا آمریکا (که هر دو دارای معماری صخرهای هستند) کسی زندگی نمیکند. خانه های این روستا به مانند کندوی عسل در دل کوه کنده شده اند و جالب اینجاست که عسل یکی از مهمترین محصولات این روستا می باشد و وجه تسمیه این روستا نیز همین خانه ی کندو مانند است.
مقبره الشعرای تبریز
مقبره الشعرای تبریز در خیابان ثقه الاسلام و در ضلع شمالی بقعه سید حمزه واقع است. بنای یابود زیبایی با تأسیسات توریستی به نام مقبر الشعرا در این محل ایجاد گردیده که آرامگاه یکی از بزرگترین شاعران معاصر کشورمان (شهریار) در این محل قرار دارد.
آبشار اسکندر
آبشار اسکندر تبریز در نزدیکی شهر تبریز و در مسیر جاده تبریز اهر واقع شده است. آبشار اسکندر در دامنه های شمالی کوه سهند و در نزدیکی روستای طویقون واقع شده است. مسیر دسترسی به آن از طریق جاده تبریز به اهر، جاده فرعی روستای طویقون امکانپذیر است. ارتفاع آبشار در حدود سی متر است. رولکوبی مناسبی در بالای آبشار جهت صعود کوهنوردان تهیه شده است.
مقبره دو کمال تبریز
مقبره دو کمال تبریز آرامگاه کمالالدین بهزاد و کمالالدین مسعود خجندی میباشد که در محله بیلانکوه شهر تبریز قرار دارد.کمالالدین بهزاد نقاش و نگارگر (مینیاتوریست) چیرهدست ایرانی قرن دهم هجری قمری و نگارگر مکتب هرات است. وی در دربار سلطان حسین بایقرا و نزد امیر علیشیر نوایی در هرات تقرب یافت و بعد از استیلای شاه اسماعیل اول صفوی بر ازبکان، همراه وی به تبریز آمد و در دوره شاه تهماسب صفوی نیز در تبریز با احترام زیست و در آنجا درگذشت.
ارگ علیشاه
مسجد یا ارگ علی شاه تبریز در فاصله سالهای ۷۱۶ الی ۷۲۴ هجری قمری به وسیله تاجالدین علی شاه جیلان تبریزی؛ وزیر اولجایتو و ابوسعید بهادرخان، ساخته شده است. مسجد علیشاه در مرکز شهر تبریز، در ضلع جنوبی تقاطع خیابان امام خمینی و فردوسی قرار دارد و امروزه فضای پیرامون آن برای برگزاری نماز جمعه مورد استفاده قرار میگیرد و مصلای بزرگ تبریز در این مکان احداث شده است.
دره سعید آباد
دره سعیدآباد یکی از مناطق ییلاقی استان آذربایجان شرقی است که در ۲ کیلومتری جاده ترانزیتی تهران- تبریز قرار دارد و در تابستانها مورد بهرهبرداری وسیع قرار میگیرد. این دره محل عبور رودخانه سیدآوا چای میباشد و پوشش گیاهی آن را کشتزارها و باغهای میوه تشکیل میدهند.
برج خلعت پوشان
برج خلعتپوشان تبریز یکی از جاذبههای تبریز است که در محله کرکج قرار دارد و مربوط به دورهی صفویه است. این برج در گذشته محل برگزاری مراسم خلعتپوشی بود. برج خلعتپوشان، برجی آجری است که در ۵ کیلومتری مرکز شهر تبریز، در همسایگی رودخانه میدان چایی قرار دارد. این روزها به منظور انجام تحقیقات علمی، اطراف این برج، در اختیار دانشکدهی کشاورزی دانشگاه تبریز است.
پارک جنگلی باغمیشه
پارک باغمیشه تبریز بزرگترین پارک شمال شرق تبریز، یکی از پارک های بزرگ و دارای امکانات تفریحی می باشد .این پارک در شمال شرقی تبریز و در کنار میدان فهمیده تبریز قرار دارد.
پارک مینیاتور
پارک مینیاتوری شهر تبریز با هفت اثر از جمله ساختمان شهرداری، مقبره الشعرا، ائل گلی، بنای خلعت پوشان ، ارک تبریز ، برج یانقین و کلیسای مریم مقدس جز جاذبه های گردشگری شهر تبریز است.
مجتمع تجاری تفریحی لاله پارک
لاله پارک، یک مجتمع تجاری، تفریحی، اقامتی در تبریز و در ضلع جنوب شرقی میدان فهمیده واقع در بزرگراه پاسداران است. این مجموعه از دو بخش تجاری و هتل پنج ستاره تشکیل شده است که مجتمع تجاری آن به بهرهبرداری رسیده و هتل پنج ستاره نیز در حال احداث است.
جنگل های ارسباران از جاهای دیدنی تبریز
جنگل ارسباران در دل طبیعت بکر و دست نخورده استان آذربایجان شرقی قرار دارد. جنگل ارسباران با وسعت بیش از ۷۰ هزار هکتار سرزمین پهناوری است که از شمال به رود ارس و از مشرق به مشگین شهر و مغان و از جنوب به سراب و اوجان و از مغرب به مرند و تبریز محدود است و شهرستان اهر را در بر می گیرد. بدون شک جنگل ارسباران از مکانهای دیدنی و تفریحی آذربایجان شرقی و همچنین ایران است.
جزیره کبودان
بزرگترین جزیره دریاچه ارومیه جزیره کبودان است که یک چشمه و یک قنات کوچک دارد. قسمت اعظم پوشش گیاهی آن را علفهای کوتاه، درختان پسته وحشی، سرو کوهی، بادام وحشی، شیر خشت و گوجه فرنگی تشکیل میدهد. این جزیره در شرق ارومیه با وسعت ۳۱۷۵ هکتار و در ارتفاع ۱۵۲۱ متری قرار دارد. نوع ساحل آن سنگی و ماسهای است و برای شنا و ورزشهای آبی امکانات مناسبی دارد. در شمال این جزیره جزیره آرزو در فاصله یک کیلومتری و جزیره اشک در جنوب غرب این جزره و در فاصله ۷ کیلمتری واقع شده اند.
مسجد علیشاه از جاهای دیدنی تبریز
مسجد علیشاه تبریز در فاصله سالهای ۷۱۶ الی ۷۲۴ هجری قمری به وسیله تاجالدین علی شاه جیلان تبریزی؛ وزیر اولجایتو و ابوسعید بهادرخان، ساخته شده است. مسجد علیشاه در مرکز شهر تبریز، در ضلع جنوبی تقاطع خیابان امام خمینی و فردوسی قرار دارد و امروزه فضای پیرامون آن برای برگزاری نماز جمعه مورد استفاده قرار میگیرد و مصلای بزرگ تبریز در این مکان احداث شده است.
برج آتش نشان
برج آتشنشانی تبریز نخستین تأسیسات آتشنشانی ایران است. با تأسیس اولین بلدیه کشور در تبریز، اولین آتشنشانی نیز به وجود آمد. برج آتشنشانی نبش خیابان خاقانی و خیابان بهادری تبریز واقع شده و تاریخ بنای آن مربوط به اواخر دوره قاجاریه است و ۲۳ متر ارتفاع دارد.
روستای دستکند حیله ور
روستای تاریخی حیلهور در فاصله ۳ کیلومتری روستای صخرهای کندوان قرار گرفته است. شیوه معماری این روستا منحصر به فرد میباشد به این صورت که خانههای آن در دل زمین به صورت زاغههای زیبا و با سبک بسیار عالی کنده شده و از استتار کافی برخوردار میباشند. در واقع به این دلیل که خانههای این روستا از دید رهگذران پنهان میباشند به نام حیلهور معروف شدهاند.
خانه لاله ای
خانه لالهای که دفتر پژوهشهای تاریخی مرحوم یحیی ذکاء در آن افتتاح شده است، متعلق به دوره پهلوی اول میباشد که در خیابان ارتش جنوبی کوچه صدر قرار دارد. استاد یحیی ذکاء را میتوان یکی از بنیانگذاران موزه در ایران نامید چرا که ایشان در برنامهریزی و راهاندازی بسیاری از موزهها در تهران و شهرستانها در ۴۰ سال اخیر نقش اصلی داشتهاند بنابراین به پاس خدمات مرحوم یحیی ذکاء در زمینه تاریخ و ایرانشناسی به ویژه پژوهشهای منطقه آذربایجان و تبریز از این خانه به عنوان «دفتر پژوهشهای تاریخی یحیی ذکاء» بهرهبرداری شده است و با همکاری خانواده ایشان، آثار فرهنگی به جای مانده از استاد ذکاء جهت استفاده پژوهشگران به خانه لالهایها در تبریز انتقال داده شد.
خانه صرافلار
خانه صرافلار تبریز واقع در خیابان شمس تبریزی، متعلق به دوره قاجار و اوایل پهلوی است و شامل یک طبقه و یک زیرزمین میباشد. این خانه توسط سازمان میراث فرهنگی خریداری و مرمت شده و از سال ۱۳۷۴ به عنوان نمایشگاه و خانه سفال مورد بهرهبرداری قرار گرفته است.
خانه بهنام
خانه بهنام از قدیمیترین بناهای اوایل دوره قاجار در شهر تبریز میباشد که در دوره ناصرالدین شاه مرمت و احتمالاً تزئینات نقاشی به آن اضافه شده است .این بنا از نظر معماری (طرح و ساخت) و تزئینات به عمل آمده در آن و کامل بودن بنا، یک نمونه ساختمان مسکونی قابل مطالعه است و دارای اهمیت ویژه میباشد. این خانه در حال حاضر به دانشکده معماری دانشگاه صنعتی سهند تبدیل شده است.
خانه پروین اعتصامی
پروین اعتصامی در تاریخ ۲۵ اسفند سال ۱۲۸۵ خورشیدی در خانهای در محله ششگلان تبریز و در کوچهای به همین نام، متولد شد و تا سن ۶ سالگی که به همراه خانواده به تهران مهاجرت نمود، در این خانه پرورش یافت. پروین اعتصامی که در اصل نام وی «رخشنده» میباشد در خانوادهای فاضل و در دامان پدری دانشمند و مادری شاعر تربیت شد و به یُمن بهرهمندی از فضای ادبی و شاعرانهای که در خانه پدری وجود داشت و قریحهای سرشار از ذوق ادبی و توانایی فراوانی که در این زمینه از آن برخوردار بود، به سرودن شعر روی آورد.
خانه علی مسیو
موقعیت این بنا در خیابان ارتش جنوبی کوچه صدر بن بست ختایی ها می باشد.علی مسیو یکی از شخصیتهای برجسته و مشهور نهضت مشروطه در آذربایجان بوده و این خانه منسوب به او می باشد. وی یکی از بنیانگذاران دسته مجاهدین تبریز و از رهبران ایشان بوده و همیشه در سختی ها پای مردانگی پیش گزارده و گره از کارها می گشود.
حمام نوبر
حمام نوبر تبریز یکی از باشکوهترین معماریهای ایرانی بر جای مانده از اواسط دوران قاجار است که با مساحتی حدود ۷۰۰ متر مربع، در محل تقاطع دو خیابان اصلی و معروف شهر تبریز (امام خمینی و تربیت) واقع شده است. این حمام حدود ۱۴۰ سال پیش توسط معماری به نام بالاکاظم از اهالی قره آغاج ساخته شد و با توسعه شهر تبریز و تخریب دروازه قدیمی، در مرکز شهر قرار گرفت.
بقعه صاحب الامر
بقعه صاحبالامر یا مسجد شاه تهماسب در جانب شرقی میدان صاحبآباد واقع است. در گذشته مسجد سلطنتی شاه تهماسب صفوی بود. بقعه صاحبالامر تبریز، معبدی از عهد مهرپرستی است. این بقعه خانقاه مهرپرستان بوده و نام مهران رود و اسطوره قربانی مهرپرستانه گاو در کنار نام بقعه صاحبالامر گواه بر این نظر میباشد.
مسجد استاد شاگرد
مسجد استاد شاگرد تبریز در خیابان فردوسی پشت دبیرستان دخترانه بنت الهدی واقع شده است. این مسجد در زمان امیر حسن چوپان ملقب به علاءالدین ساخته شده و به نام سلیمان؛ نواده هلاکوخان مغول، شهرت گرفت از این رو عدهای آن را سلیمانیه و برخی علاییه میخواندند ولی چون تحریر قسمتی از کتیبه مسجد به خط خواجه عبدالله صیرفی و قسمتی توسط شاگرد او نوشته شده است، این مسجد به نام «مسجد استاد و شاگرد» نامیده میشود.
مسجد جامع تبریز
مسجد جامع تبریز (مسجد جمعه) در انتهای بازار تبریز و ضلع جنوبی صحن مدرسه طالبیه و بین مسجد حجت الاسلام و مسجد میرزا اسماعیل خاله اوغلی و الچاق مسجد واقع شده است. اولین بانی این مسجد مشخص نیست ولی پس از آن که این بنا در اثر زلزله ویران گردید، حسینقلی خان دنبلی مجدداً بر همان محل قدیم آن را بنا کرد.
مدرسه رشدیه
حاج میرزا حسن رشدیه تبریزی که در دوره قاجاریه این بنا را ساخته است، نخستین مدرسه را به سبک نوین و بر اساس اصول فنوتیک در تبریز بنیان گذاشت و سپس آموزش و پرورش نوین را در سایر نقاط ایران اشاعه داد.
موزه سفال تبریز
این موزه که در محل خانهای متعلق به دوره قاجار و در سال ۱۳۸۴ افتتاح شده است، به نمایشگاه آثار سفال زندهیاداستاد احمد و عباس قابچی و خانم فریده تطهیرنیا اختصاص یافته است. خاک این سفالها که به روشی استادانه و چیرهدستانه خلق شدهاند، از معادن خاک سفید (ترکیبات کائولن) در شهر زنور مرند تأمین شده است.
موزه قرآن و کتابت
بنای مسجد شاه طهماسب صفوی معروف به مسجد صاحب الامر در شرق میدان صاحب آباد در قلب شهر تبریز در کنار مهران رود قرار دارد. این بنای تاریخی یک گنبد و دو مناره بلند دارد و در ابتدا مسجد ویژه شاه طهماسب اول صفوی بود که در سال ۱۰۴۵ ه.ق به وسیله سپاهیان سلطان مراد چهارم- امپراطور عثمانی- تخریب شد.
موزه عصر آهن
موزه عصر آهن یکی از شگفت آورترین موزههای کشور بوده که مردگانی با قدمت چهار هزار سال در آن همراه با لوازم زینتی شان خفته اند.قدمت این آثار است که این سایت موزه را دارای ارزشی جهانی کرده است. عمده آثار شناسایی شده در این محوطه متعلق به هزاره اول قبل از میلاد یعنی دوره آهن برمیگردد.
موزه سنجش تبریز
در این موزه که در دوره قاجار بنا شده است، انواع ابزار آلات و ادوات مربوط به سنجش زمان مانند انواع ساعتهای قدیمی و هنری ساخت کشورهای مختلف، انواع ابزار آلات سنجش وزن از ترازوهای ظریف گرفته تا قپانهای بزرگ مخصوص سنجش، وسایل اندازه گیری طول و سایر مقیاسهای دیگر به نمایش گذاشته شده است.
موزه محرم تبریز
خانه دکتر صحتی یکی از خانه های تاریخی شهر تبریز است که در اواخر دوران قاجار و اوایل پهلوی در خیابان راسته کوچه ساخته شده و سازمان میراث فرهنگی آن را تبدیل به موزه محرم کرده است.مساحت خانه حدود ۴۰۹ متر مربع و زیربنای آن ۸۴۴ متر مربع می باشد و در ۳ طبقه بنا شده و دکتر ابولقاسم صحتی در زمان حیات آن را به حسینیه تبدیل کرد و هم اکنون آثار و اشیای مربوط به عزاداری امام حسین (ع) در ماه محرم در آن نگهداری می شود.خانه دکتر صحتی در ۸ خرداد ماه ۱۳۷۸ به شماره ۲۳۳۶ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
موزه دوربین عکاسی تبریز
استاد محمد علی جدیدالاسلام ، از اساتید هنر عکاسی است که عمر خود را وقف این هنر نمونه و در کنار انجام این هنر به جمع آوری دوربین های عکاسی نیز پرداخته است به طوری که هم اکنون بیش از ۹۰۰ دوربین عکاسی در مجموعه شخصی خود دارد ؛ مجموعه ای ارزشمند که در ایران بی مانند است.گرد پیری حتی اگر بر موهایش نشسته باشد، اما او با دوربین های عکاسی اش همیشه احساس جوانی می کند. از آن روزهایی که هر شهروندی آرزوی داشتن یک دوربین ناقابل کتابی داشت او شروع به جمع آوری انواع دوربین ها کرد تا اینکه امروزه تعداد دوربین هایش را به بیش از ۹۰۰ عدد رسانده و اکنون صاحب بزرگترین کلکسیون دوربین های عکاسی است.
فرش سنگی تبریز
فرش سنگی تبریز یکی از جاهای دیدنی شهر تبریز است شهری که به فرشهای دستبافش معروف است و فرش تبریز در فهرست زیباترین فرش های ایرانی قرار دارد. این شهر یکی از مهم ترین مراکز بافت قالی در ایران است و قالی های بافت تبریز از تنوع بسیاری برخوردار هستند. این شهر که در حال حاضر از سوی شورای جهانی صنایع دستی به عنوان شهر جهانی بافت فرش انتخاب شده است، فرش هایی دارد که زیبایی آن ها در سراسر جهان شناخته شده است. بسیاری از قالی های بافت تبریز زینت بخش موزه های معتبر جهان شده یا در مجموعه ی کلکسیونرهای خوش ذوق قرار گرفته اند، بدون شک قالی های بافت تبریز بسیار مورد پسند همگان هستند.
حمام نظافت تبریز
حمام نظافت از حمام های تاریخی تبریز مربوط به اواخر دوره قاجار است و در خیابان آذربایجان، خیابان حکمآباد (تبریز)، میدان دوم واقع شده و این اثر در تاریخ ۲ آبان ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۱۰۴۶۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.تا همین چند ۱۰ سال پیش که خانهها مجهز به خیلی از امکانات امروزی نبود مردم برای استحمام به حمام عمومی محلهها میرفتند.
پارک جنگلی یادگار امام تبریز
استراحتگاه و پارک جنگلی یادگار امام از جاذبه های تفریحی و گردشگری شهر تبریز می باشد که به تازگی به بهره برداری رسیده و در جنوب شهر تبریز، جنب باشگاه یادگار امام قرار گرفته است.اوقات فراغت از مقوله هایی است که امروزه بیش از گذشته مورد توجه می باشد و فضاهای عمومی شهری در برنامه های توسعه شهری، جایگاه با اهمیتی دارند و پارک ها و فضاهای سبز نیز یکی از فضاهای عمومی شهری محسوب می شود که بستر مناسبی برای فراهم کردن رفاه و امور تفریحی، پرکردن اوقات فراغت و برقراری روابط اجتماعی و خانوادگی شهروندان است.
پارک جنگلی عباس میرزا
پارک جنگلی عباس میرزا با وسعت ۱۸۰۰ هکتار بعنوان بزرگترین تفرجگاه شمالغرب کشور شناخته میشود. این پارک جنگلی از جاذبه های طبیعی و تفریحی استان آذربایجان شرقی است که در ۵ کیلومتری جنوب تبریز قرار گرفته و آلاچیق و زمین بازی نیز دارد.
سد امند از جاهای دیدنی تبریز
سد امند ، یک سد خاکی در شمال غربی شهر تبریز و در نزدیکی روستای امند از توابع صوفیان است. طرح دهکده سلامت و تفرجگاه گردشگری منطقه سد امند که در کیلومتر ۱۵ جاده تبریز-صوفیان واقع شده، به عنوان منطقه نمونه گردشگری در زمینی به وسعت بیش از ۸۰ هکتار با نظارت سازمان جهاد کشاورزی استان و با همکاری و سرمایهگذاری بخش خصوصی در ساحل دریاچه این سد در حال اجرا است.
قبرستان تاریخی پینه شلوار
قبرستان شاد آباد مشایخ یا پینه شلوار از قبرستانهای قدیمی و تاریخی شهر تبریز است که قدمت آن به پیش از اسلام میرسد . در این آرامستان شاهد چند دوره سنگ مزار هستیم. دراینجا سنگ هایی دیده میشود مانند سنگ افراشته های قبرستان خالد نبی که به شکل آلت انسان ساخته شده و هیچ کتیبه یا سنگ نوشته ای ندارد.
روستای لیقوان از جاهای دیدنی تبریز
روستای لیقوان روستایی که اگرچه همیشه با پنیرهای قالبی ایرانی تداعی می شود ، اما اگر به عنوان یک گردشگر وارداین روستا بشوید جاذبه های بیشتری را می بینید که تمام ذهنیتتان را از این روستا تغییر می دهد ! طبیعت زیبای لیقوان آنقدر غافلگیر کننده است که ممکن است مجبور شوید هر چند دقیقه یک بار به خودتون یادآوری کنید که خواب نمی بینید و اینجا گوشه ای از خاک سرزمین خودتان ایران است .
دشت تبریز
دشت تبریز، با مساحت سه هزار هکتاری در استان آذربایجان شرقی بزرگترین دشت موجود در این استان بعد از دشتهای مرند و جلفا میباشد. این دشت از شمال به دامنههای جنوبی کوههای میشو، از جنوب به دامنههای شمالی سهند، از شرق به محدوده شهر تبریز و از غرب به اراضی شوره زار و دریاچه ارومیه محدود میشود.
کلیسای شوغا گات مقدس
کلیسای سورپ شوغا گات(شوغات) در آخر خیابان شهناز – جنب کارخانه چرم خسروی سابق، دانشگده معماری فعلی – قرار دارد. صحن اصلی کلیسای شوغاقات قبرستان مفصلی در زمین بزرگی که متعلق به ارامنه تبریز میباشد در کنار این کلیسا موجود است.
پارک باغمیشه تبریز
پارک باغمیشه تبریز بزرگترین پارک شمال شرق تبریز، یکی از پارک های بزرگ و دارای امکانات تفریحیه .این پارک در شمال شرقی تبریز و در کنار میدان فهمیده تبریز قرار داره. این پارک ۲ تا فاز داره. توش زمین بازی داره، زمین گلف داره، فصای سبر داره. در کل پارک زیبائیست و از جاذبه های تفریحی سهر تبریزه.
پارک جنگلی عینالی تبریز
این پارک جنگلی، از پارک ها و جاذبه های تفریحی شهر تبریز که در شمال غربی تبریز قرار دارد.عون بن علی (عینالی یا عینال-زینال)، کوه و آرامگاهی بر فراز رشتهکوه سرخاب است که در ناحیه شمالی شهر تبریز قرار دارد. علاوه بر آرامگاه، امکانات رفاهی نظیر تلهکابین عون بن علی ، رستوران و … این مکان را به یکی از برترین جاذبههای گردشگری تبریز تبدیل کرده است. عینالی کوه و تفرجگاهی زیبا در شهر تبریز است و گردشگران و زائران زیادی را به هنگام سفر به تبریز به خود جذب میکند.
امامزاده حلیمه خاتون تبریز
آستانه متبرکه امامزاده حلیمه خاتون (علیها السلام) در شهرستان تبریز، بخش مرکزی، شهر تبریز، خیابان طالقانی «محله قدیمی چرنداب» در کنار مسجد امامزاده واقع شده است.
خانه قدکی تبریز
این خانه و خانه بهنام و خانه گنجه ای زاده جمعا از کاربری مسکونی به کاربری آموزش عالی تغییر عملکرد داده و جزء مجموعه دانشگاه هنر اسلامی تبریز می باشد و در محور تاریخی و فرهنگی تبریز واقع شده است. بنا متعلق به اواسط دوره قاجاریه بوده و در دو دوره تکمیل شده است و شامل اندرونی و بیرونی است. از سـردر به هشتی و از هشتی به حیاط باغچــه وارد می شود. طنبی بزرگ شرقی- غربی است.
خانه علی مسیو از جاهای دیدنی تبریز
علی مسیو یکی از شخصیتهای برجسته و مشهور نهضت مشروطه در آذربایجان بوده و این خانه منسوب به او می باشد. وی یکی از بنیانگذاران دسته مجاهدین تبریز و از رهبران ایشان بوده و همیشه در سختی ها پای مردانگی پیش گزارده و گره از کارها می گشود. در تابستان ۱۲۸۷ ه.ش که رحیم خان به تبریز آمد علی مسیو چون خانه اش در زیر پای سواران او بود از آنجا بیرون آمده و به محله امیرخیز نزد ستارخان رفت.
مسجد ثقه الاسلام
این مسجد که در دوره قاجار و در سال ۱۲۶۵ ه ش تکمیل شد و امامت آن با مرحوم میرزا محمد شفیع ثقه الاسلام پیشوای شیعه (جد مرحوم ثقه الاسلام شهید) بود. در سال ۱۲۹۱ ه ش از طرف شرقی مسجد یک طاق به مسجد افزوده شد و مسجد زمستانی دیگر در جانب شرقی مسجد احداث کردند و در سال ۱۳۱۰ ه ش آقای ثقه الاسلام به واسطه شکست فاحشی که در آن طاقهای جدیدالاحداث و مسجد زمستانی واقع شده بود مجدداً این فضاها را برداشته و به وسعت مسجد افزودند.
پل آجی چای
این پل که در دوره صفوی که بر روی آجی چای (تلخه رود) واقع شده است. یکی از پلهای مهم و تاریخی شهر تبریز و تنها گذرگاه ایران به غرب و بخشی از مسیر جاده ابریشم بوده است. این پل دارای ۱۶ دهنه به شکل هلالی و جناغی و طول ۱۰۰ متر و عرض ۵ متر است و اولین بار در سفرنامه متعلق به ونیزیها در دوره شاه اسماعیل صفوی از آن یاد شده است.
پل قاری تبریز
این پل در دوره قاجار ساخته شده و در آثار ملی به ثبت رسیده است. شمسالعماره (استانداری فعلی) را به بخش شمالی شهر وصل میکند، با مصالح آجری و طاقهای هلالی شکل و سرستونهای کله قوچی بر روی میدان چایی (مهرانرود) ساخته شده و از جمله پرترددترین پلهای شهر تبریز بوده است.
خانه استاد شهریار
خانه استاد شهریار، با قدمت دوره پهلوی دوم (۱۳۴۷) در مرکز شهر تبریز قرار دارد. استاد شهریار که غزلهای دلنشین بسیاری سروده از جمله غزلی با مطلع «آمدی جانم به قربانت ولی حالا چرا» در این خانه زندگی میکرده است.
باغ گلستان تبریز
باغ گلستان تبریز که نام دیگر آن باغ فجر میباشد، یکی از بوستانهای قدیمی و مشهور شهر تبریز است که در سال ۱۳۰۸ خورشیدی در اراضی گورستان گجیل احداث شد. این باغ در بخش غربی شهر تبریز در میان خیابانهای منجم، ملل متحد، نادری و قونقاباشی* قرار گرفته است و از قدیم به عنوان گردشگاه عمومی و باغ ملی شهر، مورد توجه مردم بوده است و مردم پس از خرید از بازار، در این باغ استراحت میکردند.
خانه بلورچیان از جاهای دیدنی تبریز
خانه بلورچیان از جمله آثار اواخر دوره قاجاریه است و در محله سرخاب قاپوسی شهر تبریز قرار دارد.این خانه که سردر پر نقش و نگارش توجه هر بینندهای را به خود جلب میکند، از در ورودی با یک پله میتوان وارد هشتیاش شد. ساختمان اصلی در قسمت شمالی آن قرار دارد و رو به جنوب دارای ایوان ستوندار است.طنبی مشرف به ایوان و اتاقهای جانبی (گوشوار) طرفین ایوان را تشکیل میدهد.
امیدواریم از مطالعه این مطلب در سایت سفرنامه لذت برده باشید و نظر خود را در خصوص این مطلب بیان فرمایید.
باتشکر
منبع:سایت سیری در ایران