سفرنامه آندالوسیا

آندالوسیا به طرز شگفت‌آوری زیبا است. بزرگترین منطقه خودمختار اسپانیا، مجموعه‌ای از جاذبه‌های متنوع را در خود جای داده و به سرزمینی منحصربفرد تبدیل شده است. فقط کافی است یک بار به آندالوسیا سفر کنید تا باور کنید که چقدر یک سرزمین می‌تواند دوست‌داشتنی باشد. شاهکارهایی در آندالوسیا وجود دارد که داشتن هر کدام از آنها می‌تواند وضعیت گردشگری یک شهر را تغییر دهد؛ حال آنکه ده‌ها اثر باشکوه اینچنینی در آندالوسیا وجود دارد و بازدید کننده‌اش را از انبوه این زیبایی‌ها متحیر می‌کند.

این مطلب شما را با چند شاهکار برجسته آندالوسیا آشنا و احتمالا شما را وادار می‌کند که تا زودتر به این سرزمین دوست‌داشتنی سفر کنید.

آندالوسیا

تاریخ مختصر آندالوسیا

تاریخ آندالوسیا هم جذاب است. از فینیقی‌ها که نخستین اقوام ساکن این منطقه بودند تا امپراطوری روم که مدتها این منطقه را تحت کنترل داشتند و ویزیگوت‌ها که بعد از رومیان حاکمان اینجا شدند. اما شاید مهمترین اتفاق تاریخی که باعث شده تا آندالوسیا چیزی شود که اکنون هست، فتح این سرزمین به دست مسلمانان در قرن هشتم است. این اتفاق باعث می‌شود تا برای هشت قرن روح اسلامی در این سرزمین حاکم شود و تلفیقی دوست‌داشتنی از فرهنگ شرق و غرب بوجود بیاید. و البته در نهایت این مسیحیان هستند که حدودا کمی بیش از پنج قرن پیش، آندالوسیا را به اسپانیا بازمی‌گردانند.

تاریخ آندالوسیا

۱۱ شاهکار آندالوسیا

بدون اغراق می‌گویم که خیلی سخت است اگر بخواهیم تنها ۱۱ اثر از بین آثار با شکوه آندالوسیا (Andalusia) را به عنوان برترین‌ها انتخاب کنیم. در سختی این کار همین بس که ۳ جاذبه از ۲۵ جاذبه برتر گردشگری دنیا از نگاه گردشگران در همین منطقه آندالوسیا قرار دارد. من برای انتخاب هر کدام از موارد لیست زیر بارها دچار چالش شدم و اولویت‌ها را جابجا کردم و در نهایت به جمع‌بندی زیر رسیدم. هرچند که ممکن است حتا نظر خود من هم در یک سفر دیگر نسبت به این اولویت‌بندی تغییر کند.

۱. مسجد و کلیسای جامع – کوردوبا

بنایی که برای قرن‌ها به نام مسجد جامع قرطبه معروف بوده، امروز تبدیل به کلیسای جامع کوردوبا (Great  Cathedral and Mosque of Cordoba) شده است. این اثر باشکوه، زیبایی‌های بی‌پایانی دارد و انصافا نمی‌توان شکوهش را با کلام به تحریر درآورد. این بنا در قرن هشتم ساخته شده و در طول دو و نیم قرن بر وسعتش افزوده شده است. شبستان این مسجد (که امروز کلیسا در دل آن واقع شده) یک معماری منحصر بفرد دارد و همچنان می‌توان محراب مسجد را در گوشه‌ای از این فضای عظیم مشاهده کرد.

نمای مجموعه عظیم مسجد-کلیسای کوردوبا از بالا

بخشی از شبستان مسجد – کلیسای کوردوبا

در لیستی که سه سال قبل از سوی تریپ ادوایزر (Trip Advisor) برای معرفی ۲۵ جاذبه برتر گردشگری دنیا از نگاه گردشگران ارائه شد، این بنا رتبه ۶ را در بین تمام آثار گردشگری دنیا به دست آورد.

۲. آلکازار – سویا

قصر زیبای سویل که تلفظ عربی آن باعث شده تا در طول زمان نامش را القصر، الکزر و در نهایت الکازار (Alcázar of Sevilla) بخوانند، یک اثر بسیار بسیار زیباست. اینجا به عنوان مقر فرماندهی خلیفه مسلمانان و بعدتر مسیحیان مورد استفاده قرار داشته و معماری آن نمونه‌ای با شکوه از سبک مودخار است. الکازار در قرن ۱۴ میلادی ساخته شده و تنها در دهه‌های پایانی حضور مسلمانان را میزبانی کرده است.

نمایی از حیاط مرکزی قصر آلکازار

بخشی از باغ و دیواره اصلی مجموعه آلکازار

این اثر زیبا در لیست منتشر شده تریپ‌ادوایزر توانست رتبه ۱۴ برترین جاذبه را در بین  ۲۵ جاذبه برتر گردشگری دنیا از نگاه گردشگران کسب کند.

۳. الحمرا – گرانادا

گرانادا آخرین شهری است که از دست مسلمانان در آندالوسیا و اسپانیا خارج می‌شود و الحمرا آخرین مقر حکومت مسلمانان در این سرزمین است. مجموعه کاخ‌های الحمرا (The Alhambra) یکی از باشکوه‌ترین مجموعه‌های اسلامی در اروپا است و در حد فاصل قرن سیزدهم تا سده‌های بعد به تدریج کامل‌تر و وسیع‌تر شده است. وجود کاخ‌ها، تالارها‌، باغ‌ها، برج و باروها و فضاهای مختلف، باعث شده تا مجموعه متفاوتی نسبت به سایر بناهای اسلامی در آندالوسیا را شاهد باشیم. باغ‌های الحمرا در واقع قرار بوده تا تداعی‌گر بهشت، در گرمای طاقت‌فرسای جنوب اسپانیا باشد.

نمای بیرونی مجموعه الحمرا

نمایی از یکی از باغ‌ها و عمارت‌های الحمرا

این جاذبه زیبا در لیست تریپ‌ادوایزر رتبه ۱۶ را در میان  ۲۵ جاذبه برتر گردشگری دنیا از نگاه گردشگران در اختیار داشت.

۴. پارک ملی دُنیانا

پارک ملی دنیانا (Doñana National Park) وسعتی برابر ۵۴۳ کیلومتر مربع دارد که ۱۳۵ کیلومتر مربع از آن حفاظت‌شده است. این محدوده وسیع، مجموعه‌ای از زیبایی‌های طبیعی را در خود دارد و به گردشگران این امکان را می‌دهد که در بازدیدشان، تجربه‌هایی متفاوت را کسب کنند.

نمای هوایی از بخش سبز پارک ملی دنیانا

پرواز تماشایی پرندگان در پارک ملی دنیانا

یکی از تالاب‌های پارک ملی دنیانا با دورنمایی فضای کویری

فضاهای سبز پوشیده از درخت، دریاچه‌ها و آبگیرها، فضاهای بیابانی و نیمه بیابانی، زیستگاه‌های پرندگان، زیستگاه‌های حیوانات، ساحل‌های دیدنی و… بخشی از این مجموعه طبیعی منحصربفرد است.

۵. میدان اسپانیا – سویا

میدان اسپانیا در شهر سویا یا سویل (Plaza de España, Seville) جاذبه‌ای است که هرگز نمی‌توان با عکس و نوشته حس و حالش را درک کرد. این نقطه از سویل، روحی دارد که تنها با حضور در گستره عظیم‌اش می‌توان آن را فهمید. یک نیم‌دایره بزرگ که با ساختمان‌هایی با شکوه، کانال آب، فواره‌هایی زیبا و کاشی‌هایی تحت تاثیر معماری مراکش، به یک اثر با شکوه تبدیل شده است.

نمای بخشی از نیم‌دایره اصلی میدان اسپانیا

بخش مرکزی میدان و عمارت دور میدان

نمایی از کاشیکاری‌های دور میدان

این میدان در سال ۱۹۲۸ برای نمایشگاه جهانی ساخته شد، اما نمایشگاه ۱۹۲۹ به جای سویل، در بارسلونا برگزار شد. این میدان به معروف‌ترین فضای سبز شهر سویا پارک ماریا لوییزا متصل است که این پارک نیز برای نمایشگاه جهانی ۱۹۲۹ طراحی و ساخته شده است و می‌توان در آن کالسکه‌سواری کرد.

۶. کلیسای جامع – سویا

یک بنای بسیار عظیم و حیرت‌انگیز در قلب بخش تاریخی سویا و درست در کنار آلکازار، جایی است که شما از دیدنش بسیار شگفت‌زده خواهید شد. این بنا که به کلیسای جامع سویل (Seville Cathedral) مشهور است، همانند کلیسای جامع کوردوبا ابتدا مسجد بوده و سپس به کلیسا تبدیل شده و همچنان برج بلند ناقوسش را مناره می‌نامند.

نمای کلیسای جامع سویا و مناره عظیم آن از بالا

نمایی از دیواره بیرونی ومناره کلیسای جامع سویا

مقبره احتمالی کریستف کلمب

آثار هنری تاریخی و بسیار زیبایی در داخل کلیسا وجود دارد که مربوط به سده‌های مختلف قرون وسطی است. معروف‌ترین دیدنی داخل کلیسا نیز مقبره کریستف کلمب کاشف آمریکا است که معتقدند بدن او در آنجا قرار دارد.

۷. میخاس

میخاس (Mijas) یک دهکده کوچک در بالای کوه و مشرف به دریا در حدفاصل مالاگا و ماربیا است. این دهکده دیدنی که معماری‌اش مثل معماری همه شهرهای جنوب اسپانیا سفید رنگ است، چشم‌اندازی منحصربفرد رو به دریا دارد. تصور کنید کوچه‌ پس‌کوچه‌هایی جذاب با دیوارهایی سفید و گلدان‌هایی آبی بر روی دیوارها و گل‌هایی قرمز رنگ در داخل این گلدان‌ها چه تصویر خیال‌انگیزی می‌سازد. این دقیقا توصیف کوچه‌های پرپیچ و خم میخاس است.

نمایی عمومی از دهکده میخاس

یکی از کوچه‌های میخاس با دورنمایی از دریا

جالب است که نماد این دهکده «خر» است و در میدان اصلی شهر خرهایی ایستاده‌اند که شما با پرداخت اندکی هزینه می‌توانید سوار بر آنها در این دهکده دیدنی بگردید.

۸. متروپل پاراسُل – سویا

سویا باز هم در لیست برترین‌های آندالوسیا جاذبه دارد. اما این بار نه یک اثر تاریخی، بلکه یک اثر جدید و مدرن است که در میان جاذبه‌های برتر آندالوسیا قرار دارد. متروپل پاراسل (Metropol Parasol) یا چتر شهری یک سازه عظیم چوبی است که در سال ۲۰۱۱ افتتاح شده است. ابعاد این سازه بزرگ ۱۵۰ متر در ۷۰ متر و ارتفاع آن ۲۶ متر است و طبق ادعای مسئولین شهری سویل، بزرگترین سازه چوبی در سرتاسر دنیا است.

متروپل پاراسُل – سویانمایی از سازه عظیم چتر شهری سویا از بالا

متروپل پاراسُل – سویانمایی از قارچ‌های غول‌آسای چوبی از پایین

این اثر مجموعا از اتصال ۶ چتر عظیم چوبی شبیه به قارچ‌های غول‌آسا تشکیل شده و در طبقات مختلف آن جاذبه‌های متنوعی نظیر آثار کشف شده از زمان رومی‌ها و مورها (در طبقه منفی یک) و بهترین چشم‌انداز شهر (در تراس) قابل بازدید است.

۹. پورتو بانوس – ماربیا

شاید بتوان پورتو بانوس (Puerto Banús) را معروف‌ترین بندر آندالوسیا برای گردشگران لقب داد. بندری لوکس و شیک با مغازه‌ها و فروشگاه‌هایی خاص و تابلوهایی که گاها به خاطر تعداد بالای گردشگر انگلیسی، به زبان انگلیسی نام‌شان را نوشته‌اند. این بندر انگار نسخه مشابه موناکو در جنوب فرانسه است. قایق‌های شخصی و کشتی‌های تفریحی کوچک از یک سو در آب و ماشین‌های گران‌قیمت و کمیاب از سوی دیگر در خشکی جولان می‌دهند و در این میان حضور چهره‌های سرشناس و سلبریتی‌ها هم بر خاص‌تر شدن این فضا می‌افزاید.

پورتو بانوس – ماربیانمایی هوایی از بندر بانوس

پورتو بانوس – ماربیابندر دیدنی و لاکچری بانوس

محدوده وسیعی از این بندر به گردشگرانی که برای شنا و آفتاب گرفتن آمده‌اند، اختصاص دارد و به همین خاطر رستوران‌ها و کافه‌های ساحلی فراوانی در کنار آب وجود دارد. تجربه استراحت در پورتو بانوس انصافا تجربه‌ای به‌یاد ماندنی است.

۱۰. مائسترانزا – سویا

میدان گاوبازی مائسترانزا (Maestranza) در سویا با ظرفیت ۱۲۰۰۰ تماشاچی یکی از معروف‌ترین میدان‌های گاوبازی در جهان است. در اهمیت این میدان زیبا همین بس که در شهری نظیر سویا که پر از جاذبه‌های متنوع و دیدنی است، میدان گاوبازی مائسترانزا جزو پربازدیدترین سایت‌های گردشگری شهر است. شاید تماشای نمایش گاوبازی برای خیلی‌ها ناراحت کننده باشد، اما تردیدی نیست که بازدید از این بنای با شکوه قرن هجدهمی، هر سلیقه‌ای را راضی خواهد کرد.

مائسترانزا – سویاموقعیت میدان گاوبازی مائسترانزا در بافت شهر سویا

مائسترانزا – سویانمایی از بخش داخلی میدان مائسترانزا

یکی از جذاب‌ترین بخش‌های این مجموعه موزه‌ای است که در آن گردشگر می‌تواند با گاوبازی و قهرمان‌های آن (ماتادورها) و برخی از ویژگی‌ها و قوانین این مسابقه آشنا شود. تماشای آثار هنری به نمایش گذاشته شده و تماشای دیدن پشت صحنه این مسابقه در مائسترانزا بسیار جذاب و هیجان‌انگیز است.

۱۱. تنگه جبل‌الطارق

شاید وقتی «طارق بن زیاد» با عبور از تنگه باریک بین شبه جزیره ایبریا و مراکش وارد سرزمین ایبریا شد و آندالوسیا را فتح کرد، تصور نمی‌کرد که نام او برای همیشه در آنجا ماندگار شود. جبل طارق (Gibraltar) در واقع نام دهکده‌ای کوهستانی در آندالوسیا است که به معنای کوه طارق است. کوه طارق از یک سو به بخش ساحلی متصل شده که درست نقطه اتصال بین دریای مدیترانه و اقیانوس اطلس و نقطه انفصال اسپانیا با مراکش است و به آن تنگه جبل‌الطارق می‌گویند.

تنگه جبل‌الطارقنمایی از کوه طارق و دهکده معروف و تنگه معروف‌تر جبل‌الطارق

آندالوسیاتله‌کابین تفریحی جبل‌الطارق

نکته مهم درباره دهکده جبل طارق و تنگه‌اش این است که حدود ۳۰۰ سال است که تحت حاکمیت بریتانیا است و هرگز اختلافات بین اسپانیا و بریتانیا برای مالکیت و حاکمیت این منطقه حل نشده است. البته که این باعث نمی‌شود تا از جذابیت جبل‌الطارق کم شود، اما باید به خاطر سپرد که برای بازدید از آن نیاز به ویزای بریتانیای کبیر هست!

پی‌نوشت:

  • هوای بسیاری از شهرهای آندالوسیا بسیار گرم است. مثلا متوسط هوای سویا در طول سال ۳۷ درجه است. با این حساب سفر به این شهر در تابستان اصلا توصیه نمی‌شود.
  • تاپاس‌های آندالوسیا بسیار بسیار لذیذ است. اگر به آندالوسیا رفتید به سراغ تاپاس‌بار و رستوران‌های تاپاس بروید و از میزبان بخواهید تا تاپاس‌های اختصاصی آندالوسیا را برای شما بیاورند.
  • فلامنکو (آواز، موسیقی و رقص) در آندالوسیا به وجود آمده است. پس در سفر به آندالوسیا یکی از واجب‌ترین کارها دیدن فلامنکو است.
  • منیع:وبلاگ مجید عرفانیان

حتما ببینید

سفرنامه هند

سفر معنوی هندوستان

سفر معنوی هندوستان     قسمت اول (سفر به درون یا بیرون!) تا جایی که …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *