آش گوجه فرنگی تبریز
طرز تهیه آش گوجه فرنگی تبریزی به ۲ روش؛ خوشمزه و مقوی
آش گوجه فرنگی در مناطق مختلف ایران به روش های مختلف تهیه می شود ولیکن معروفترین آش گوجه فرنگی را می توان به تبریز نسبت داد . این آش به دلیل استفاده از مواد اولیه متنوع سرشار از ویتامین و پروتئین است.
۱-مراحل طرز تهیه آش گوجه فرنگی با برنج
با روش اول طرز تهیه آش گوجه فرنگی همراه ما باشید. در این روش از برنج استفاده میشود.
گوجه فرنگی | ۱ کیلوگرم |
برنج | ۱ پیمانه |
تره | ۲۰۰ گرم |
جعفری | ۲۰۰ گرم |
غوره | نصف پیمانه |
آبغوره | ۱ پیمانه |
پیاز | ۲ عدد |
لوبیا چشم بلبلی | ۱ پیمانه |
آب گوشت | ۳ پیمانه |
نعناع خشک | ۲ قاشق غذا خوری |
نمک، زردچوبه و فلفل | به مقدار لازم |
مرحله اول : خیساندن حبوبات آش گوجه
پیش از شروع به آشپزی کردن بهتر است که لوبیاها را از شب قبل در یک کاسه آب بریزید و چند بار آب آن را عوض کنید تا خیس بخورد. این کار باعث می شود هم سریعتر پخته شوند و هم نفخ آن ها گرفته شود.
مرحله دوم : خرد کردن و تفت دادن پیاز
پیازها را پوست بگیرید و بشویید، سپس به صورت نگینی خرد کنید. یک قابلمه را که در آن مقداری روغن ریخته اید و بر روی اجاق گاز با شعله ملایم قرار دهید. بعد از اینکه روغن داغ شد، پیازها را به قابلمه اضافه کنید و تفت دهید تا سبک شوند. بعد از اینکه کمی پیازها طلایی شدند، به آن ها زردچوبه اضافه کنید و هم بزنید و با یکدیگر تفت دهید. می توانید مقداری از پیاز داغ را برای تزیین آش بردارید.
مرحله سوم : پختن لوبیا به همراه پیاز
لوبیاها را از کاسه خارج کنید و آبکشی کنید. سپس به پیازها اضافه کنید و تفت دهید. سپس ۵ پیمانه آب به قابلمه اضافه کنید و در قابلمه را بگذارید و حدود یک ساعت به آن اجازه دهید تا پخته شود.
مرحله چهارم : اضافه کردن برنج و آب گوشت به قابلمه
برنج را بشویید و آبکش کنید و بعد از پخته شدن لوبیاها به همراه آب گوشت به قابلمه اضافه کنید. در ادامه مواد را با یک ملاقه هم بزنید.
مرحله پنجم : خرد کردن و اضافه کردن سبزی به آش
در ادامه تره و جعفری را پاک کنید و بشویید. سپس بر روی تخته آشپزخانه خرد کنید و به همراه غوره به مواد اضافه کنید. دقت داشته باشید که آب آش در این مرحله باید خیلی تبخیر شده باشد. و فقط مقدار کمی که روی سبزی ها را بگیرد کافی است. سپس در قابلمه را بگذارید و به مدت ۲۰ دقیقه صبر کنید تا سبزی ها پخته شوند.
مرحله ششم : اضافه کردن پوره گوجه به آش
در ادامه گوجه ها را بشویید و سپس آن ها را رنده کنید و یا اگر میکسر دارید، آن ها را میکس کنید. و بعد از پخته شدن سبزی ها پوره گوجه را به قابلمه اضافه کنید.
مرحله هفتم : افزودن نعنا خشک و ادویه
در ادامه یک قاشق غذا خوری نعناع خشک را به قابلمه اضافه کنید و سپس فلفل و ادویه های دلخواه را به قابلمه اضافه کنید و خوب مواد را هم بزنید.
مرحله هشتم : زمان دادن برای پخت آش
شعله اجاق گاز را ملایم کنید و به آش گوجه فرنگی به مدت ۳۰ دقیقه وقت دهید تا پخته شود و جا بیفتد. باید در این مدت آش را هم بزنید تا ته نگیرد.
مرحله آخر: افزودن آبغوره و سرو آش گوجه
بعد از اینکه آش پخته شد آن را از اجاق گاز پایین بیاورید. سپس به آن آبغوره اضافه کنید و هم بزنید تا آش طعم آبغوره را به خود بگیرد.
در نهایت آش گوجه فرنگی را با پیاز داغ و نعناع داغ تزیین کنید و برای ناهار میل نمایید.
۲- مراحل طرز تهیه آش گوجه فرنگی با بلغور
در این روش برای تهیه آش گوجه فرنگی از بلغور استفاده میکنیم.
گوجه فرنگی | ۱ کیلوگرم |
تره | ۲۰۰ گرم |
جعفری | ۲۰۰ گرم |
بلغور | ۱ پیمانه |
آبغوره | ۳ قاشق غذا خوری |
پیاز | ۲ عدد |
لوبیا چشم بلبلی | ۱ پیمانه |
آب گوشت | ۳ پیمانه |
نعناع خشک | ۲ قاشق غذا خوری |
نمک، زردچوبه و فلفل | به مقدار لازم |
مرحله اول : خیس کردن حبوبات آش گوجه
بهتر است که لوبیاها را از شب قبل در یک کاسه آب بریزید و چند بار آب آن را عوض کنید تا خیس بخورد. این کار باعث می شود که نفخ آن ها گرفته شود و هم سریعتر پخته شوند.
مرحله دوم : خرد کردن و تفت دادن پیاز
سپس در مرحله اول پیازها را پوست بگیرید و بشویید و بر روی تخته آشپزخانه به صورت خلالی خرد کنید. یک قابلمه مناسب را تهیه کنید و در آن مقداری روغن مایع بریزید و بر روی اجاق گاز با حرارت ملایم قرار دهید تا داغ شود. سپس پیازهای خرد شده را به آن اضافه کنید و تفت دهید.
مرحله سوم : اضافه کردن بلغور به پیاز
بلغور ها را که از قبل شسته بودید را به پیازهای طلایی شده اضافه کنید و حرارت اجاق گاز را کم کنید تا به آرامی پخته شوند.
مرحله چهارم : رنده کردن گوجه و ریختن در آش
در مرحله بعدی گوجه فرنگی ها را بشویید و سپس با استفاده از رنده، آن ها را درشت رنده کنید. و به مواد داخل قابلمه اضافه کنید و مواد را هم بزنید تا با یکدیگر مخلوط شوند.
مرحله پنجم : پختن لوبیا به صورت جداگانه
لوبیا ها را آبکشی کنید و در یک قابلمه دیگر به همراه مقداری آب بریزید و بر روی اجاق گاز قرار دهید تا پخته شوند.
مرحله ششم : اضافه کردن لوبیا پخته شده به آش
بعد از اینکه لوبیا ها پخته شدند، آنها را به قابلمه بلغور اضافه کنید.
مرحله هفتم : خرد کردن و اضافه کردن سبزی به آش گوجه
در ادامه سبزیجات را پاک کنید و بشویید و سپس بر روی تخته آشپزخانه خرد کنید. و هنگامی که آش کاملا پخته شده و جا افتاده آن را به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید مقداری با آش پخته شود. سعی کنید که سبزی ها خیلی پخته نشوند تا رنگ آن ها کدر نشود.
مرحله هشتم : ریختن آبغوره در آش
در انتها قابلمه را از روی اجاق گاز پایین بیاورید و به آن آبغوره اضافه کنید و مواد را هم بزنید تا طعم آبغوره به خورد آن ها برود.
مرحله آخر : سرو و تزئین آش
در نهایت آش گوجه فرنگی را در یک کاسه زیبا بکشید و به همراه پیاز داغ و نعناع داغ تزیین کنید.
نکاتی در تهیه آش گوجه فرنگی
- همانطور که گفته شد در مناطق مختلف از حبوبات مختلف در آش گوجه فرنگی استفاده می کنند. شما می توانید علاوه بر حبوبات گفته شده، عدس، لپه، گندم و… را به آش اضافه کنید.
- اگر دسترسی به تهیه سبزی آش ندارید می توان از سبزی خشک شده برای تهیه آش گوجه استفاده کنید. برای این کار لازم است ۲۵۰ گرم سبزی خشک را به قابلمه آش اضافه کرده و از طعم آش گوجه با سبزی خشک لذت ببرید.
- برای خوشمزه تر شدن آش گوجه از میزان پیاز داغ بیشتری استفاده کنید.
- در دستور تهیه اصلی آش گوجه فرنگی گوشت وجود ندارد، اما در صورت تمایل می توانید از گوشت چرخ کرده قلقلی شده در آش استفاده کنید.
- در صورتی که آب گوشت را در اختیار نداشتید می توانید از عصاره مرغ یا گوشت استفاده کنید.
- میتوانید از سیب زمینی خرد شده در آش گوجه استفاده کنید.
- اگر آش گوجه فرنگی شما با اضافه کردن گوجه فرنگی بازم بی رنگ بود، می توانید از ۱ قاشق غذا خوری رب در آش استفاده کنید.
- دستور تهیه آش گوجه فرنگی که به آموزش آن پرداختیم برای چهار نفر مناسب می باشد. در صورت کم یا زیاد شدن افراد، نسبت مواد اولیه را تغییر دهید.
امیدوارم از این دستور آش گوجه فرنگی لذت برده باشید. برای دستورات آشپزی دیگر به مجله ما سری بزنید.
سوالات متداول در طرز تهیه آش گوجه
در این قسمت با جواب سوالات طرز تهیه آش گوجه همراه ما باشید شاید این سوال شما نیز باشد.
چرا آش گوجه لعاب نمیاندازه؟
اگر آب داخل آش زیاد باشد و زمان پخت آش کم باشد باعث میشود حبوبات خوب پخته نشده و آش کم لعاب شود.
برای خوشمزه تر شدن آش گوجه چه کنیم؟
برای اینکه آش طعم و مزه خوبی داشته باشد از آب قلم یعنی همان عصاره گوشت استفاده کنیدبرای خوشمزه تر شدن آش گوجه از میزان پیاز داغ بیشتری استفاده کنید. همچنین میتوانید در انتهای پخت به آش گوجه آبغوره اضافه کنید تا آش طعم ترش و خوشمزه تری داشته باشد.
آیا در آش گوجه گوشت میریزند؟
در دستور تهیه اصلی آش گوجه فرنگی گوشت وجود ندارد، اما در صورت تمایل می توانید از گوشت چرخ کرده قلقلی شده در آش استفاده کنید.همچنین میتوانید به جای گوشت از آب گوشت یا آب قلم استفاده کنید و چنان چه منع مصرف گوشت دارید میتوانید گوشت و آب گوشت را از محتویات داخل آش حذف کنید.
سبزی آش گوجه چیست ؟
در این دستور آشپزی از سبزی تره و جعفری برای آش گوجه استفاده شده است. اما شما میتوانید به دلخواه سبزیجات دیگری که مخصوص آش است را به آش گوجه اضافه کنید.همچنین اگر دسترسی به سبزی آش تازه ندارید می توان از سبزی خشک شده برای تهیه آش گوجه استفاده کنید. برای این کار لازم است ۲۵۰ گرم سبزی خشک را به قابلمه آش اضافه کرده و از طعم آش گوجه با سبزی خشک لذت ببرید.
حبوبات مخصوص آش گوجه چیست؟
همانطور که گفته شد در مناطق مختلف از حبوبات مختلف در آش گوجه فرنگی استفاده می کنند. شما می توانید علاوه بر لوبیا چشم بلبلی و بلغور و برنج از عدس، لپه،نخود،لوبیا سفید،لوبیا چیتی، گندم و… هم در آش گوجه استفاده کنید.
امیدواریم از مطالعه این مطلب در سایت سفرنامه لذت برده باشید و نظر خود را در خصوص این مطلب بیان فرمایید.
باتشکر
منبع : سایت سفرنامه