من و تو می دانیم
زندگی یک سفر است
زندگی جاده و راهی است به آن سوی خیال
زندگی تصویری است که به آئینه دل می بینی
زندگی رویایی است که تو نادیده به آن می نگری
زندگی یک نفس است که تو با میل به جانت بکشی
زندگی منظره است، باران است
سهراب سپهری
به نام یزدان
با درود به تمام مخاطبان وب سایت لست سکند. این دومین سفرنامه و ششمین سفر خارجی من هست. این بار در مهر ماه ۹۶ بهمراه دوستان همیشه در صحنه تصمیم رفتن به یک سفر خارجی اما از نوع زمینی با ماشین شخصی گرفتیم!
برای اون دسته از دوستانی که از سفر خارجی با ماشین شخصی ترس دارند باید این جمله رو خوند:
تا زمانی که شهامت جدا شدن از ساحل را نداشته باشید، موفق به عبور از اقیانوس نخواهید شد. (کریستف کلمب)
در ابتدا من هم کمی استرس داشتم اما وقتی سفر شروع شد همه چیز هم عادی شد. من و همسرم از شیراز بهمراه دوستانمون که اونها هم مثل ما زوج های جوانی هستند، از تهران تصمیم به این سفر گرفتیم. برترین مقاصد گردشگری که میشد با ماشین رفت کشورهای ارمنستان، آذربایجان، گرجستان و ترکیه هستند و پس از بارها و بارها عوض کردن برنامه تصمیم گرفتیم از مسیر ترکیه به گرجستان سفر کنیم و در برگشت هم در ترکیه کمی خرید کنیم! (سفر بدون خرید سفر نیست که!)
تاریخچه:
گرجستان یکی از کشورهای اروپای شرقی است. این کشور در سواحل دریای سیاه قرار گرفته و مرز بین اروپا و آسیا را تشکیل میدهد. پایتخت و بزرگترین شهر آن تفلیس است. گرجستان با وجود وسعت کمی که دارد، تنوع آب و هوا و جاذبه های طبیعی آن قابل توجه است؛ از کوه های سربه فلک کشیده با آب و هوای کوهستانی تا مناطق ساحلی دریای سیاه و دره های سرسبز. گرجستان کشوری به سرعت در حال توسعه است. از سال ۲۰۰۰ میلادی، صنعت گردشگری این کشور شروع به گسترش یافتن کرده است و زیرساخت های گردشگری در این کشور در حال افزایش و بهبود هستند به نحوی که روز به روز بر تعداد گردشگران این کشور زیبا افزوده میشود. تور گرجستان یکی از تورهای محبوب خارجی برای ایرانیان هم هست و بسیاری از ایرانیانی که قصد دارند در تعطیلات خود سفرهای خارجی را امتحان کنند، گرجستان را انتخاب میکنند.
شهرهای کوچک و تاریخی، صومعهها و کلیساهای دیدنی، کوههای سر به فلک کشیده، غذاهای لذیذ و اهالی مهربان و مهمان نواز از عواملی هستند که دست به دست هم دادهاند تا گرجستان به مقصدی ایده آل برای سفرهای خارجی تبدیل بشه.
برای سفر زمینی با ماشین شخصی به گرجستان (از مسیر ترکیه) یکسری اقدامات باید قبل از سفر انجام بدید که در ادامه میتونید مشاهده کنید:
۱) اخذ گواهینامه بین المللی رانندگی:
مدارک مورد نیاز:
۱-۱) گواهینامه رانندگی معتبر جمهوری اسلامی ایران با اعتبار حداقل یک ماه و یک روز، برای دریافت گواهینامه رانندگی بین المللی یک ساله
۲-۱) گواهینامه رانندگی معتبر جمهوری اسلامی ایران با اعتبار حداقل سه سال، برای دریافت گواهینامه رانندگی بینالمللی سه ساله
۳-۱) یک قطعه عکس تمام رخ (۴*۳) با حجاب اسلامی برای بانوان
۴-۱) گواهینامه رانندگی بینالمللی قبلی (در صورت معتبر بودن)
۵-۱) اصل یا تصویر صفحه اول گذرنامه
۶-۱) تکمیل فرم درخواست به زبان فارسی و انگلیسی
۷-۱) مبلغ ۹۵ هزار تومان بابت هر جلد گواهینامه رانندگی بینالمللی یک ساله، مبلغ ۱۱۵ هزار تومان بابت هر جلد گواهینامه رانندگی بینالمللی یک ساله به همراه مجوز رانندگی موتور سیکلت، مبلغ ۳۰۵ هزار تومان بابت هر جلد گواهینامه رانندگی بینالمللی سه ساله
روش های اخذ:
دفاتر اصلی یا نمایندگی های کانون جهانگردی و اتومبیلرانی جمهوری اسلامی ایران ، ادارات پست سراسر کشور و اینترنت.
۲) پلاک ترانزیت بین المللی، برگ کاپوتاژ ، برچسب IR، دفترچه مالکیت یا کارت مالکیت خودرو ، کارت عضویت کانون جهانگردی:
مدارک مورد نیاز:
۱-۲) شناسنامه مالکیت وسیله نقلیه (برگ سبز رنگ)
۲-۲) سند و فاکتور فروش خودرو (سند کارخانه)
۳-۲) کارت ماشین
۴-۲) گواهینامه
۵-۲) بیمه نامه
۶-۲) پاسپورت
۷-۲) هزینه دفترچه مالکیت یا کارت مالکیت خودرو ۱۰۰ هزار تومان، هزینه برچسب IR ۴۴۰۰ تومان، هزینه کاپوتاژ یا مجوز خروج از کشور ۱۸ هزار تومان، پلاک ترانزیت ۲۸۸ هزار تومان ، کارت عضویت در کانون جهانگردی ۴۴ هزارتومان (یکساله)
روش اخذ:
دفاتر اصلی یا نمایندگی های کانون جهانگردی و اتومبیلرانی جمهوری اسلامی ایران
۳) بیمه شخص ثالث خودرو (اجباری در کشور ترکیه):
هزینه برای ۱۵ روز ۱۲۷ هزار تومان (بسته به نوع خودرو متفاوت می باشد)
۴) عوارض خروج از کشور (از مرز بازرگان)
برای هر نفر مبلغ ۲۵ هزار تومان به حساب منطقه ویژه اقتصادی ماکو به شماره حساب بانک ملی ۰۲۱۶۴۵۲۸۲۷۰۰۵
تذکر: این حساب برای عزیزانی می باشد که قصد خروج از مرز بازرگان را دارند و برای سایر مرزها شماره حساب متفاوت می باشد.
۵) بیمه مسافرتی:
بیمه سامان تا سقف پرداخت ۱۰ هزار یورو برای مدت ۱۵ روز به مبلغ هر نفر ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان.
توجه: بهترین مسیر برای سفر به گرجستان با توجه به مسافت و کیفیت جاده، مرز بازرگان و عبور از شهر ترکیه می باشد.
شروع سفر:
برنامه کلی سفر ما رو در عکس زیر مشاهده می کنید:
برنامه کلی سفر
ما ۳ شنبه شب ۴ ام مهر ماه به سمت تهران حرکت کردیم البته با اتوبوس چون قرار بود در این سفر تا حد امکان در هزینه ها صرفه جویی کنیم. ساعت حرکت رو برای ۲۲:۳۰ شب انتخاب کردیم که بتونیم در اتوبوس بخوابیم اما خبر نداشتیم یه نوزاد کوچیک تا خود صبح می خواد گریه کنه و نگذاره ما بخوابیم. شرکتی که ازش بلیت گرفتیم رویال سفر بود اما متاسفانه اتوبوس ما یه بنز VIP قدیمی بود که یک مقدار خورد تو ذوقمون. پذیرایی اما کامل بود. صبح حدود ساعت ۱۰:۳۰ به تهران رسیدیم و با اسنپ به منزل دوستامون رفتیم و تا عصر استراحت کردیم و عصر هم برای کل بازه ی سفر تنقلات خریدیم! محض احتیاط تن ماهی و کنسرو لوبیا هم خریدیم که اگر غذاهای گرجستان به مزاج ما خوش نیومد بتونیم از اینها استفاده کنیم.
شب رو زود خوابیدیم تا صبح بتونیم زود بیدار بشیم و حرکت کنیم چون قطعا بدلیل تعطیلات پیش رو خیلی از مردم قصد سفر پیدا میکردند.
جدول هزینه ها قبل از حرکت از تهران به گرجستان
روز اول:
مسیر حرکت از تهران به ماکو
ساعت ۵ صبح، ما ۴ نفر با یک خودرو (پژو پارس) از تهران به مقصد ماکو حرکت کردیم. صبحانه رو از شب قبل لقمه برداشتیم که بین راه بخوریم. در بین راه و البته کل مدت سفر هر دو ساعت یکبار توقفی داشتیم تا راننده ها (من و دوستم) جا به جا و از رانندگی کردن کمتر خسته بشیم. قرار بود ناهار رو تبریز بخوریم و به سمت ماکو حرکت کنیم اما چون زودتر از زمان پیش بینی شده (حدود ساعت ۱۱:۳۰) رسیدیم تبریز تصمیم گرفتیم ابتدا به دیدن ایل گلی یا شاه گلی بریم. من خودم برای اولین بار بود میومدم اینجا. بسیار زیبا بود و خستگی ۶ ساعت رانندگی و در ماشین نشستن رو از تن آدم در میاورد.
ایل گلی (شاه گلی) – تبریز
ایل گلی (شاه گلی) – تبریز
ایل گلی (شاه گلی) – تبریز
ایل گلی (شاه گلی) – تبریز
ایل گلی (شاه گلی) – تبریز
ایل گلی (شاه گلی) – تبریز
ایل گلی (شاه گلی) – تبریز
ایل گلی (شاه گلی) – تبریز
مجسمه استاد شهریار- ایل گلی (شاه گلی) – تبریز
ایل گلی (شاه گلی) – تبریز
ایل گلی (شاه گلی) – تبریز
بعد برای صرف ناهار به فود کورت لاله پارک رفتیم که بر خلاف اسمش یک مجتمع خرید هست و بعد از صرف ناهار کمی در خود مجتمع چرخیدیم البته خرید نکردیم چون قرار بود در مسیر برگشت در شهر کارس واقع در ترکیه خریدهامون رو انجام بدیم.
ناهار ما – فود کورت لاله پارک تبریز
فاکتور ناهار ما – فود کورت لاله پارک تبریز
فود کورت لاله پارک تبریز
نمای شهر تبریز از تراس فود کورت لاله پارک
حدود ساعت ۱۵:۳۰ بود که به سمت ماکو حرکت کردیم و بعد از ۳:۳۰ ساعت رانندگی به هتل جهانگردی ماکو رسیدیم.
غروب در نزدیکی شهر ماکو
ماشین رو در پارکینگ هتل پارک کردیم و اتاق هامون که دو اتاق ۲ تخته بود و از قبل برای هر شب به مبلغ ۱۴۰ هزار تومان بهمراه صبحانه رزرو شده بود تحویل گرفتیم. چمدانها بدلیل نبود آسانسور به کمک خدمتکار هتل به طبقه سوم برده شد. چون فردا قرار بود ۴ صبح حرکت کنیم به این امید که خدمتکار بتونه صبحونه خوبی رو برای ما بسته بندی کنه یه انعام هم به خدمتکار دادیم البته بعد که زحمت کشید و یه بند انگشت پنیر و نصف بند انگشت عسل و … برامون بصورت بسته بندی شده آورد واقعا از خجالت ما درومد!!
برای چسباندن پلاک ترانزیت به ماشین دو روش وجود داره که روش اول پرچ کردن هست که در اون ساعت از شب امکانش نبود (گرچه سوراخ سوراخ کردن پلاک و سپر ماشین هم جالب نیست) و روش دوم که در سفرنامه های قبلی خونده بودیم این بود که اکثر مسافران با استفاده از بست کمربندی این کار رو انجام میدند و ما هم از قبل تعدادیش رو تهیه کرده بودیم. به قصد چسباندن پلاک بین المللی روی پلاک قبلی وارد پارکینگ هتل شدیم اما چشمتون روز بد نبینه تک تک این بستها بعد از بسته شدن باز میشد! نمیدونم مشکل از چی بود اما از ۱۵ تا بست کمربندی که تهیه کرده بودم بیشتر از نصفش خراب از آب درومد. برای محکم کاری از سوپر مارکت یک چسب ۵ سانتی هم گرفتیم و یک مقدار هم به کمک چسب پلاک رو محکم کردیم و امیدوار بودیم در طول سفر اتفاقی نیفته!
شب رو یه دوش گرفتیم و شام هم از تنقلات خریداری شده خوردیم و بیهوش شدیم از خستگی!
جدول هزینه های روز اول ۶ مهرماه ۹۶
روز دوم:
صبح ساعت ۴:۳۰ راه افتادیم به این امید که مرز خلوت باشه چون تعطیلات بود نگران بودیم مرز شلوغ باشه و توی صف معطل بشیم و از اون طرف دیر به تفلیس برسیم.
مسیر حرکت ما از ماکو به مرز بازرگان
وقتی به مرز بازرگان رسیدیم و از درب ورودی اصلی رد شدیم به دلیل راه سازی و عدم نورپردازی مناسب تقریبا راه رو گم کرده بودیم که به کمک یک راننده تریلی مسیر رو پیدا کردیم و به ساختمان گمرک رسیدیم. ابتدا کارهای ماشین رو انجام دادیم که گرفتن امضا و ثبت سیستمی حدود ۳۰ دقیقه زمان برد. بعد می بایست راننده اصلی ماشین رو از مرز رد کنه و ما ۳ نفر از مسیر پیاده از مرز رد بشیم. مرز خلوت بود خوشبختانه و به سرعت با نشون دادن پاسپورت و عوارض خروج از کشور مهر خروج از ایران در پاسپورتمون زده شد و بعد از بررسی پاسپورت ها توسط بازرسی سپاه به سمت گمرک ترکیه رفتیم. گمرک ایران و ترکیه توسط یک دالان شبیه به یک زندان با میله و سیم خاردار محاصره شده بود که در اون ساعت از شب ترسناک به نظر میرسید. بدون هیچ مشکلی مهر ورود به ترکیه هم در پاسپورتمون زده شد و وارد ترکیه شدیم. متاسفانه ساختمان گمرک در ترکیه فاقد امکانات مناسب و رفاهی هست. بعد از ۳۰ دقیقه انتظار بالاخره ماشین هم از مرز رد شد و شاد و خوشحال به سمت اولین شهر ترکیه که در مسیرمون بود یعنی شهر ایغدیر (Igdir) حرکت کردیم.
مسیر حرکت ما از بازرگان به مرز گرجستان
خورشید هنوز طلوع نکرده بود و ساعت در ترکیه ۳۰ دقیقه از ایران عقب تر بود. در مجموع حدود ۱ تا ۱٫۵ ساعت در مرز معطل شدیم. جاده های ترکیه در تمامی مسیر تقریباً رضایت بخش بود اما متاسفانه تابلو حداکثر سرعت مجاز اصلا به چشم نمیخورد و ماهم سعی داشتیم در این سفر خارجی خیلی رعایت کنیم که خدایی نکرده جریمه نشیم چون مبالغ جریمه در این کشور ها بسیار بالا هستند!
بعد از عبور از شهر ایغدیر برای صرف صبحانه توقف کوتاهی کردیم و ادامه مسیر دادیم به سمت شهر مرزی Turkgozu در مرز ترکیه و گرجستان.
در مسیر تعدادی ایستگاه های بازرسی هم وجود داشت که شبیه ایستگاه های بازرسی در زمان جنگ بود به این دلیل که از تانک هم در برخی ایستگاه ها استفاده می شد. البته هیچ بازرسی از ما انجام نگرفت و خیلی راحت عبور می کردیم.
جاده بازرگان به شهر ایغدیر در ترکیه
جاده بازرگان به شهر ایغدیر در ترکیه
شهر ایغدیر
شهر ایغدیر
شهر ایغدیر
محل توقف ما برای صرف صبحانه
محل توقف ما برای صرف صبحانه
طبیعت زیبای ترکیه
طبیعت زیبای ترکیه
طبیعت زیبای ترکیه
طبیعت زیبای ترکیه
طبیعت زیبای ترکیه
طبیعت زیبای ترکیه
روستای Posof در نزدیکی مرز ترکیه و گرجستان
روستای Posof در نزدیکی مرز ترکیه و گرجستان
برنامه داشتیم برای صرف ناهار حدود ساعت ۱۲ تا ۱۳ به شهر برجومی (Borjumi) در گرجستان برسیم. حدود ساعت ۱۱:۳۰ به مرز گرجستان رسیدیم. مرز بسیار خلوت بود و کارهای اداری خیلی سریع انجام شد و مهر خروج از ترکیه در پاسپورت ما زده شد و وارد ساختمان گمرک گرجستان شدیم. بازهم راننده اصلی با ماشین عبور کرد و ما اینبار بهمراه چمدانها وارد ساختمان شدیم و پس از عبور چمدان از دستگاه X-Ray و بررسی چمدان ها بدلیل بهمراه داشتن دارو (داروهای مسکن کدئین دار ممنوع می باشد گرچه ما تعدادی رد کردیم!) مامور گمرک که زنی گرجی بود چمدانها رو بررسی می کرد.بعد از ما پرسید چقدر ارز بهمراه دارید. در این لحظه من موندم عدد کمی رو بگم یا زیاد چون وجه نقد زیاد قاچاق ارز بحساب میاد از اون طرف هم باید به اندازه ای پول همراه داشته باشید که از پس مخارج سفرتون بربیاید و در نتیجه من خودم رو زدم به اون راه که زبان انگلیسی بلد نیستم و جواب ندادم اون هم پول هارو یه نگاهی انداخت و مهر ورود به گرجستان رو زد و وارد گرجستان شدیم و به سمت شهر زیبای برجومی حرکت کردیم.
مسیر حرکت از مرز گرجستان به شهر برجومی
جاده های زیبای گرجستان
جاده های زیبای گرجستان
جاده های زیبای گرجستان
قلعه زیبای برجومی
تاریخچه:
برجومی (Borjomi) شهری در استان سامتسخه-جاواختی گرجستان است. شهر برجومی یکی از شهرهای مهم در گرجستان می باشد که به ”چشمه های آب گرم ” معروف است که در ۱۵۰ کیلومتری غرب تفلیس واقع گردیده.
برجومی یکی از مناطق طبیعی و بکر گرجستان است که آب معدنی چشمه های آن به کشورهای گوناگونی از جمله امریکا و کشورهای اتحادیه اروپا صادر می شود.
ساعت در گرجستان نسبت به ایران ۳۰ دقیقه جلوتر بود. بعد از رسیدن به شهر به کافه و رستوران Bergi رفتیم که از قبل مشخص کرده بودیم (در تمامی طول سفر از قبل رستوران های خوب شناسایی شده بود). با لبخند از ما استقبال کردند و به طبقه دوم رستوران رفتیم که هیچ کسی حضور نداشت. در بین منوی رستوران اولین غذای گرجی سفر رو سفارش دادیم البته اسمش یادم نیست اما مرغ بود که در سس بسیار خوشمزه ای غوطه ور بود بهمراه ۳ سیخ چنجه و نوشیدنی که برای ۴ نفرمون شد ۸۴٫۷ لاری. واقعاً غذاها عالی بود.
نکته ای که وجود داشت در تمام رستورانهایی که در طول سفر رفتیم بدلیل تازگی غذاها مدت زیادی زمان میبرد تا غذاها سرو بشند. بعد از کمی استراحت به قصد تبدیل دلار به لاری از رستوران خارج شدیم. لازم هست بگم ما از ایران مبلغ ۳۰۰ لاری و ۲۰۰ لیر با خودمون برای احتیاط آورده بودیم. چند مغازه پایین تر یک صرافی پیدا کردیم و ۲۰۰ دلار رو با نرخ ۲٫۴۴ تبدیل کردیم (در طول سفر نرخ تبدیل بین ۲٫۴۴ و ۲٫۴۶ بود و تقریباً هر لاری برابر ۱۶۰۰ تومان بود) . سپس کمی در شهر گشتیم.
کافه و رستوران Bergi در شهر برجومی
کافه و رستوران Bergi در شهر برجومی
کباب چنجه در کافه و رستوران Bergi در شهر برجومی
سیب زمینی سرخ شده در کافه و رستوران Bergi در شهر برجومی
غذای سنتی گرجی در کافه و رستوران Bergi در شهر برجومی
انگورهای معروف گرجستان
پل زیبای شهر برجومی بنام Bridge of Beauty
پل زیبای شهر برجومی بنام Bridge of Beauty
نمای زیبای شهر برجومی از پل Bridge of Beauty
نمای زیبای شهر برجومی از پل Bridge of Beauty
پل زیبای شهر برجومی بنام Bridge of Beauty
مسیر راه آهن برجومی
شهر زیبای برجومی
شهر زیبای برجومی
شهر زیبای برجومی
بعد از گردش با پرس و جو نمایندگی فروش یکی از اپراتورهای سیم کارت گرجستان بنام Magticom رو پیدا کردیم و قیمت هر سیم کارت ۳ لاری بود که ۵ لاری هم برای مکالمه و ۱۰ لاری هم بابت ۴ گیگابایت اینترنت پر سرعت پرداخت کردیم که بنظر از قیمت های اپراتورهای ایران هم ارزانتر بود.
کاتالوگ شرکت مگتیکام
پیشنهاد میکنم یک روز برای دیدن شهر زیبای برجومی زمان بگذارید چون واقعاً ارزشش رو داره. بعد از خرید سیم کارت حدود ساعت ۱۶ به سمت تفلیس حرکت کردیم.
مسیر حرکت ما از برجومی به تفلیس
در بین راه اولین بنزین خارجیمون رو به قیمت هر لیتر ۲٫۳۲ لاری زدیم و بعد از حدود ۲:۳۰ رانندگی حدود ساعت ۱۹ به تفلیس رسیدیم که هوا هم بارانی بود و به سمت آپارتمانی که از قبل به قیمت ۴۲۰ لاری برای ۳ شب رزرو شده بود رفتیم البته هیچگونه وجهی پرداخت نکرده بودیم و بعد از صحبت با صاحبخانه قرار شد نصف مبلغ رو در هنگام ورود و نصف مبلغ رو در هنگام خروج پرداخت کنیم و نکته ی جالب اینکه هیچگونه کارت شناسایی هم از ما درخواست نکردند و تنها مبلغ ۲۱۰ لاری بابت نصف مبلغ اجاره پرداخت کردیم . بعد از رسیدن صاحبخانه که مادر و پسر محترمی بودند مارو به سمت آپارتمان که در طبقه ۱۲ام بود راهنمایی کردند. آپارتمان ما بسیار نوساز و شیک دارای ۲ خواب و دو حمام و دستشویی بود که برای ۴ نفر مناسب بود و تمام امکانات لازم از جمله اینترنت هم داشت و در مجموع به نظر من از هتل خیلی بهتر بود. آپارتمان یک تراس هم داشت که نمایی بسیار زیبا به شهر تفلیس داشت.
برای خرید صبحانه به سوپر مارکت بزرگی که در نزدیکی آپارتمان بود رفتیم. برای شام بچه ها میوه خوردند من هم از غذای لذیذ ظهر که اضافه اومده بود. اون شب رو استراحت کردیم تا فردا صبح گردشمون رو در شهر شروع کنیم.
شهر تفلیس
پمپ بنزین تفلیس
آپارتمان ما در تفلیس
آپارتمان ما در تفلیس
آپارتمان ما در تفلیس
آپارتمان ما در تفلیس
نمای شهر تفلیس از تراس آپارتمان ما
نمای شهر تفلیس از تراس آپارتمان ما
جدول هزینه های روز دوم ۷ مهرماه ۹۶
روز سوم:
صبح ساعت ۸ از خواب بیدار شدیم. هوا بازهم ابری بود البته این هوا با ابر و باران برای کل سفر ما در گرجستان تقریباً به همین شکل بود اما چاره ای نبود! پس از صرف صبحانه به قصد تفلیس گردی به سمت پل صلح حرکت کردیم.
تاریخچه:
تفلیس منزلگاه یکی از مهمان نوازترین و خونگرم ترین مردمان روی زمین است. این شهر دارای قدمت بسیاری است و طبیعتا مکان های تاریخی بیشماری در آن وجود دارد که معماری اکثر آنها به قرون وسطی باز میگردد. تفلیس به دلیل وجود کلیسا های فراوان به شهر کلیسا ها معروف است و بزرگ ترین کلیسای ارتدکس در جهان در تفلیس قرار دارد. علاوه بر آثار و مکانهای تاریخی و باستانی، این شهر طبیعتی اروپایی دارد و هر ساله گردشگران بسیاری را به سوی خود جذب میکند.
رانندگی در گرجستان شاید تنها یک پله از کشور ما بالاتر باشه. متاسفانه برخی با دیدن پلاک ترانزیت خودروی ما با بوق زدن مکرر قصد آزار و اذیت ما پیدا می کردند و البته ما سعی می کردیم خونسرد باشیم!
یک پارکینگ رو باز در نزدیکی پل صلح پیدا کردیم و با صحبت با مسئول پارکینگ قرار شد بعد از برگشت هزینه رو پرداخت کنیم. پیاده به سمت پل صلح حرکت کردیم.
این پل ۱۵۰ متری به دستور شورای شهر تفلیس برای ایجاد بنایی معاصر به منظور ارتباط بخش قدیمی تفلیس با بخش مدرن آن ساخته شد. این پل بر روی رود Mtkvari نمایی منحصر به فرد از کلیسای متخی، محله ی ناریکالا و مجسمه ی وختانگ یکم دارد.
پل صلح
پل صلح
رودخانه Mtkvari
رودخانه Mtkvari
کاخ ریاست جمهوری
پس از دیدن پل صلح به سمت تلکابین یا همان Aerial Tramway رفتیم و در مسیر از پارک زیبای Rike عبور کردیم.
پارک Rike
پارک Rike
پارک Rike
نمای هتل Kopala در نزدیکی میدان اروپا
چون تلکابین هنوز شروع به کار نکرده بود (ساعت کار از ۱۰ تا ۲۴ بود) تصمیم گرفتیم به دیدن میدان اروپا و یادبود شاه وختانگ یا Statue of King Vakhtang Gorgsali بریم.
میدان اروپا
دکه فروش آب میوه طبیعی و صنایع دستی در اطراف میدان اروپا
میدان اروپا
تاریخچه:
شاه وختانگ یکی از پادشاهان گرجی است. در داستانها و روایات نقل شده است شاه وختانگ برای شکار و تفریح به مناطق سرسبزی به نام متسختا رفته بود و شاهین او به کبکی حمله میکند و هر دو در چشمه آبگرم آنجا افتاده و شاه وختانگ از بخار خوشایندی که از این آبگرم ها برخواست شگفت زده میشود، از همان زمان شاه وختانگ شهری را آنجا بنا میکند بنام تبیلیسی (یعنی دارنده چشمه های آبگرم) که امروزه پایتخت گرجستان میباشد. شاه وختانگ در یک معبد دفن شده است و به عنوان بنیانگذار بسیاری از صومعه ها و قلعه ها در گرجستان در خاطر مردم گرجی به عنوان یک اسطوره ثبت شده است. بسیاری از اشعار و داستان های ملی گرجستان شاه وختانگ را موضوع خود قرارداده و از او به عنوان مردی قدرتمند ، شجاع و پایبند به مسیحیت یاد میکنند. شاه وختانگ یکی از محبوب ترین شخصیت های گرجستان است و کلیسای ارتدوکس از او با نام قدیس یاد میکند. هرساله مراسم گرامیداشت او در گرجستان برگزار میشود. خیابان و میدانی در گرجستان به نام وختانگ نامگذاری شده است . مجسمه شاه وختانگ توسط مجسمه ساز گرجی بنام الگوجا آماشوکلی بر بلندای صخره ای ساخته شده است و امروزه گردشگران زیادی از آن دیدن میکنند.
یادبود شاه وختانگ
یادبود شاه وختانگ
یادبود شاه وختانگ
رودخانه Mtkvari
اتوبوس های Hop on Hop Off در تفلیس
بعد از بازدید به سمت تلکابین برگشتیم و با خرید کارت تلکابین و شارژ آن برای ۴ نفر (مسیر یک طرفه) در مجموع ۱۲ لاری پرداخت کردیم و سوار بر تلکابین شدیم تا به دیدن قلعه و کلیسای Narikala و مادر گرجستان یا Kartlis Deda برویم.
تاریخچه:
Narikala، قلعه معروفی است در تفلیس که هر ساله مورد توجه و بازدید بسیاری از گردشگران قرار می گیرد. این قلعه را در گرجستان با نام “narighala” می شناسند که به معنای قلعه کوچک می باشد . این قلعه یکی از قدیمی ترین بناهای شهر تفلیس می باشد که بر فراز تپه ای که ناظر بر شهر تفلیس و رودخانه Mtkvari می باشد و بین حمامهای گوگردی و باغ بوتانیک تفلیس قرار دارد. در حیاط پایینی قلعه نیز کلیسای سنت نیکلاس واقع شده است.
کارتلیس دِدا به معنای مادرِ کارتلی (گرجستان)، یک مجسمه بر فراز بلندی های اطراف شهر تفلیس پایتخت گرجستان، و بر روی تپه های سولولاکی بنا شده و تقریباً از تمام نقاط شهر قابل رویت است. امروز مادر گرجستان به نمادی برای تفلیس تبدیل شده. اکثر کشورهای شوروی سابق مثل ارمنستان و گرجستان دارای مجسمه مادر هستند. تندیسی ۲۰ متری از آلومینیوم که تقریبا از هر جای تفلیس دیده می شه. این تندیس نشان دهنده زنی با شمشیری در یک دست و کاسه ای در دست دیگر است. کاسه برای پذیرایی از کسانی که با دوستی و شمشیر برای آن ها که با دشمنی وارد میشوند.
ساخت این مجسمه در سال ۱۹۵۸ و به مناسبت هزار و پانصد سالگی شهر تفلیس، توسط یک مجسمه ساز گرجی به نام الگوجا آماشوکلی انجام شده.
تلکابین تفلیس
تلکابین تفلیس
میوه های تازه که به صورتی لیوانی فروخته میشد
سوغاتی های زیبا
قلعه Narikala
کلیسای Narikala
نمای زیبای پشت قلعه Narikala
مادر گرجستان یا Kartlis Deda
بعد از بازدید پیاده به وسیله پله ها به سمت پایین آمدیم که حدود ۱۵ دقیقه زمان برد. ساعت نزدیک ۱۲ بود و تصمیم گرفتیم برای ناهار به کافه و رستوران Kala در منطقه تفلیس قدیم بریم.
مسیر پایین آمدن از پله ها
کبوتر زیبا در مسیر پایین آمدن از پله ها
کافه ای زیبا در مسیر رفتن به کافه و رستوران Kale
سوغاتی معروف گرجستان به نام چورچخلا
چورچخلا یکی از سوغاتی های سنتی گرجستان به شمار میرود که از گردو درست شده و از رشته های باریکی آویزان میشود. در نهایت نیز در آب انگور غلیظ غلطانده میشود. البته چورچخلا را میتوان از میوههایی مثل هلو، آلو و یا سیب هم تهیه کرد.
ساختمان های زیبای تفلیس
پارک حیدر علی اف رییس جمهور آذربایجان
مجسمه یادبود حیدر علی اف رییس جمهور آذربایجان
کوچه پس کوچه های تفلیس قدیم
ساختمان های زیبای تفلیس
پلیس گرجستان
بر اساس آخرین گزارش ارائه شده درباره امنیت کشورهای جهان، گرجستان به عنوان ششمین کشور امن جهان شناخته شده است.
بر همین اساس کشورهای : کره جنوبی – تایوان – هنگ کنگ – ژاپن و سنگاپور به ترتیب مقام های اول تا پنجم امن ترین کشورهای جهان را به خودشان اختصاص دادند و جالب تر اینکه تمامی کشورهای اول تا پنجم این رده بندی از قاره آسیا هستند.
در این رده بندی ۱۱۷ کشور جهان از نظر سطح امنیت مورد ارزیابی قرار گرفتند. چندی قبل نیز سازمان شفافیت بین الملل وابسته به سازمان ملل متحد ، ساختار اداری گرجستان و پلیس این کشور را سومین ساختار اداری و سومین پلیس سالم جهان معرفی کرده بود که انضباط و ضابطه در آنها حکم فرماست.
فرش فروشی در منطقه تفلیس قدیم
کافه رستوران Kale
کافه رستوران Kale
کافه رستوران Kale
از سرمای هوا پتوهای نازکی بر روی میزها قرار داده شده بود که جالب بود. از منوی رستوران سه عدد استیک و یک قارچ با پنیر و نوشیدنی سفارش دادیم که جمعاً ۱۱۸٫۴۷ لاری شد.
استیک در کافه رستوران Kale
قارچ و پنیر در کافه رستوران Kale
استیک لذیذ بود اما قارچ و پنیر زیاد جالب نبود. بعد از صرف غذا شروع کردیم به گشت و گذار در منطقه قدیم و خیابان Kote Afkhazi که به میدان آزادی منتهی میشه.
مغازه فروش چورچخلا
دکه فروش میوه
دکه فروش چورچخلا
دکه فروش ادویه
خیابان سنگفرش شده Kote Afkhazi
منطقه قدیم تفلیس
منطقه قدیم تفلیس
منطقه قدیم تفلیس
منطقه قدیم تفلیس
در انتهای خیابان Kote Afkhazi به میدان آزادی یا Liberty Square رسیدیم که ساختمان شورای شهر و همچنین ساختمان مرکز اطلاعات ناتو و اتحادیه اروپا در اطرافش واقع شده.
میدان آزادی
نماد واقع در میدان آزادی
ساختمان شورای شهر
مرکز اطلاعات ناتو و اتحادیه اروپا
بعد از خرید داروی مسکن برای سر درد از داروخانه ای که در نزدیکی میدان آزادی واقع شده بود به سمت خیابان Shalva Dadiani رفتیم.
خیابان زیبایShalva Dadiani
پرچم برافراشته گرجستان در کوچه های تفلیس
کوچه پس کوچه های تفلیس
کوچه پس کوچه های تفلیس
کوچه پس کوچه های تفلیس
سپس بدلیل خستگی ناشی از پیاده روی طولانی مدت به سمت ماشین رفتیم تا به آپارتمان برگردیم و استراحتی کنیم و شب برای پیاده روی به خیابان زیبای Marjanishvili بریم. ساعت حدود ۴ عصر به آپارتمان رسیدیم.
نمای شهر تفلیس از تراس آپارتمان ما
نمای شهر تفلیس از تراس آپارتمان ما
بعد از کمی استراحت ساعت حدود ۷ عصر بود که به سمت خیابان Marjanishvili رفتیم.
خیابان Marjanishvili
خیابان Marjanishvili
خیابان Marjanishvili
خیابان Marjanishvili
خیابان Marjanishvili
خیابان Marjanishvili
خیابان Marjanishvili
شعبه مک دونالد در خیابان زیبای Marjanishvili
بعد از ۱ ساعت پیاده روی به سمت رستوران Tabla Saloon رفتیم که می دونستیم در اون رقص و آواز گرجی برقرار هست.
رقص زیبای گرجی در رستوران Tabla Saloon
رقص زیبای گرجی در رستوران Tabla Saloon
آواز گرجی در رستوران Tabla Saloon
رستوران Tabla Saloon
رستوران Tabla Saloon
رستوران Tabla Saloon
خاچاپوری در رستوران Tabla Saloon
سینی کباب و سبزیجات در رستوران Tabla Saloon
صرف شام در این رستوران زیبا با غذاهای عالی شدیداً توصیه میشه. هزینه شام برای ما ۴ نفر ۹۴٫۱۶ لاری شد که بسیار راضی بودیم.
حدود ساعت ۱۱ شب بود که به آپارتمان برگشتیم و فردا روز آخر اقامت ما در تفلیس بود.
جدول هزینه های روز سوم ۸ مهرماه ۹۶
روز چهارم:
صبح ساعت .۷:۳ از خواب بیدار شدیم و صبحانه خوردیم. امروز آخرین روز اقامت ما در تفلیس بود. برنامه داشتیم نصف روز رو به دیدن شهر سیقناقی بریم و مابقی رو برگردیم در تفلیس و به بازدید از شهر بپردازیم.
تاریخچه:
شهر قدیمی و توریستی سیقناقی (Signagi) در ۱۲۰ کیلومتری جنوب شهر تفلیس در منطقه کاختی واقع شده که قدمتش به عصر حجر برمی گرده و هم اکنون یکی از زیباترین شهرهای توریستی گرجستان است که نباید به هیچ وجه دیدنش رو از دست داد.
مسیر حرکت ما از تفلیس به سیقناقی
حدود ساعت ۱۱ به این شهر زیبا رسیدیم که بارون هم نم نم شروع شده بود. در ابتدای ورودی شهر تعدادی آلاچیق بود که در اونجا پناه گرفتیم و دوربین هارو برای عکاسی آماده کردیم و با کمک چتر دوربین هارو از گزند بارون دور کردیم. سنگ فرش خیابانها جلوه بسیار زیبایی به شهر بخشیده بود. هوا بسیار پاک و مطبوع بود. در سمت چپ آلاچیق ها ایستگاه اتوبوس هایی بود که از تفلیس به این شهر می آمدند.
کمی جلوتر ساختمان پلیس شهر سیقناقی واقع شده بود و بعد از آن هم میدان اصلی شهر که یک آب نمای کوچک داشت. از زیبایی این شهر هرچه بگم کم گفتم و تصاویر بهتر از هر جمله ای گویای این زیباییست.
جاده منتهی به شهر سیقناقی
نمای سیقناقی از جاده منتهی به شهر سیقناقی
آلاچیق های ورودی شهر سیقناقی
منظره بیرون آلاچیق های ورودی شهر سیقناقی
منظره بیرون آلاچیق های ورودی شهر سیقناقی
منظره بیرون آلاچیق های ورودی شهر سیقناقی
منظره بیرون آلاچیق های ورودی شهر سیقناقی
بدون شرح
محل پارکینگ اتوبوس ها
جاده ای زیبا در خروجی دیگر شهر سیقناقی
مجسمه ورودی شهر سیقناقی
میدان ورودی شهر سیقناقی
آب نمای ورودی شهر سیقناقی
کوچه های شهر سیقناقی
کوچه های شهر سیقناقی
کوچه های شهر سیقناقی
ساختمان های شهر سیقناقی
صنایع دستی شهر سیقناقی
صنایع دستی شهر سیقناقی
بعد از کمی گردش به کافه و رستوران Nikala رفتیم و با چای و قهوه خودمون رو گرم کردیم.
کافه و رستوران Nikala
کافه و رستوران Nikala
کوچه های شهر سیقناقی
پارکی کوچک در شهر سیقناقی
کوچه های شهر سیقناقی
پارکی کوچک در شهر سیقناقی
کافه و رستوران های شهر سیقناقی
نمای زیبای شهر سیقناقی
نمای زیبای شهر سیقناقی
نمای زیبای شهر سیقناقی
نمای زیبای شهر سیقناقی
نمای زیبای شهر سیقناقی
نمای زیبای شهر سیقناقی
پاییز در شهر زیبای سیقناقی
نمای خانه های شهر سیقناقی
کوچه های شهر سیقناقی
کوچه های شهر سیقناقی
مادر و کودک گرجی
پیرزنی مهربان که صنایع دستی گرجی را میفروخت
کلیسای قدیمی شهر سیقناقی
صندلی های کلیسای قدیمی شهر سیقناقی
پارک شهر سیقناقی
حدود ساعت ۱ بود که برای ناهار به رستوران Okro’s رفتیم که یکی از عزیزان در سفرنامش پیشنهاد داده بود. رستوران در سه طبقه واقع شده بود و به صورت خانوادگی اداره میشد و در طبقه سوم دارای یک بالکن با منظره بی نظیر از شهر سیقناقی بود. ما برای ۴ نفر دو تا سوپ مرغ و یک Roasted Chicken که مرغ سرخ شده بود و یک Braised Veal که تکه های گوشت بود بهمراه نوشیدنی سفارش دادیم. هر دو غذا عالی اما سوپ معمولی بود.
رستوران Okro’s
بدون شرح
Roasted Chicken
Braised Veal
Chicken Soup
نمای زیبای شهر سیقناقی از بالکن رستوران Okro’s
بعد از صرف نهار تا ساعت ۱۵:۳۰ در شهر گشتیم و بعد با ماشین به سمت صومعه Bodbe که در اون نزدیکی بود حرکت کردیم.
رستوران Okro’s
کلیسای شهر سیقناقی
نمای زیبای شهر سیقناقی
پاییز در شهر سیقناقی
نمای زیبای شهر سیقناقی
پارک شهر سیقناقی
ماشین های اجاره ای در شهر سیقناقی
ورودی شهر سیقناقی
تاریخچه:
صومعه Bodbe یا St. Nino واقع شده در منطقه Kakheti و به فاصله ۲ کیلومتری از شهر سیقناقی می باشد که در قرن ۹ ام احداث شده. اطراف صومعه با گل و بوته های زیبا و تاکستان ها تزئین شده. تاریخ صومعه همزمان با پذیرش مسیحیت در گرجستان ارتباط دارد. این صومعه از معابد واقعا دیدنی است که نام یکی از قدیسان مهم کلیسای ارتدوکس گرجستان بوده و یک نام پر کاربرد برای نامگذاری اکثر دختران گرجستانی است. قبر نینوی مقدس(St. Nino) که از بانوان قابل توجه درتاریخ ابتدایی مسیحیت است، در صومعه بودبه قرار دارد.
صومعه Bodbe
راز و نیاز در صومعه Bodbe
راز و نیاز در صومعه Bodbe
صومعه Bodbe
صومعه Bodbe
صومعه Bodbe
صومعه Bodbe
صومعه Bodbe
محوطه بیرونی صومعه Bodbe
محوطه بیرونی صومعه Bodbe
منظره زیبای Alazani Valley
صومعه Bodbe
صومعه Bodbe
بعد از بازدید از صومعه حدود ساعت ۱۷ به سمت تفلیس برگشتیم و به سمت کلیسای Trinity رفتیم که پیشنهاد میکنم غروب زیبای این کلیسا و نورپردازی زیبای اون در شب رو از دست ندید.
مسیر رفتن ما از صومعه Bodbe به سمت کلیسای Trinity
تاریخچه:
در کشورهایی که اکثریت جمعیت آن را مسیحیان تشکیل می دهند کلیساهای متعددی برای عبادت و دعا ساخته شده که در کشور گرجستان ، کلیسای جامع تثلیث تفلیس از دیگر موارد شناخته شده تر بوده و از جذابیت های دیدنی این شهر به شمار می آید . کلیسای جامع تثلیث که از بزرگترین کلیساهای ارتدوکس در جهان محسوب می گردد سالانه تعداد زیادی از گردشگران گرجستان را به سوی خود جذب می کند و ساختمان آن با به کارگیری سبک معماری سنتی گرجی و عناصری از معماری دوره بیزانس شکوه و جلوه خاصی دارد . این کلیسا که به دلیل قرار گیری بر فراز تپه ای زیبا و همچنین داشتن ارتفاعی بیش از ۹۵ متر ، در رده سوم بلندترین کلیساهای ارتدوکس شرقی در جهان قرار گرفته است و از افتخارات گرجستان می باشد .
کلیسای جامع تثلیث تفلیس به عنوان یکی از دیدنی های گرجستان در کرانه های سمت چپ رودخانه کورا بر بالای تپه سنت ایلیا واقع شده و اصلی ترین کلیسای ارتدوکس در این کشور می باشد .کلیسای جامع تثلیث یا کلیسای هالی ترینیتی تفلیس در بلندترین نقطه ۹۷ متر ارتفاع دارد و از اغلب نقاط شهر قابل مشاهده است همچنین صلیبی که در بالای گنبد طلائی این کلیسا قرار دارد ۷٫۵ متر ارتفاع دارد و جلوه و شکوه خاصی به این کلیسا بخشیده است . این کلیسا متشکل از ۹ کلیسای کوچک است و علاوه بر این، ۵ کلیسای کوچکتر از آن در طبقات زیرین آن بنا شده است .
فضای داخلی کلیسا بسیار بزرگ است و با مساحت ۵ هزار متر مربعی و حجم ۱۳۷ متر مکعبی ، به طور همزمان ظرفیت پذیرش ۱۵ هزار نفر را دارا می باشد همین وسعت بنا در نگاه اول و با ورود به کلیسا جلب توجه می کند و گردشگران را به گشتی مذهبی در خود دعوت می نماید . ایده اصلی ساخت کلیسای جامع تثلیث در تفلیس به سال ۱۹۸۹ بر می گردد که اسقف اعظم و مسئولین گرجستان برای بزرگذاشت مذهب ارتدکس و عیسی مسیح یک رقابت بین المللی را برای ساخت کلیسا اعلام کردند و عمدتا توسط کمک های مالی ناشناس از چند تجار و شهروندان عادی ساخته شده است .
کلیسای Trinity
کلیسای Trinity
کلیسای Trinity
کلیسای Trinity
کلیسای Trinity
کلیسای Trinity
کلیسای Trinity
کلیسای Trinity
کلیسای Trinity
کلیسای Trinity
کلیسای Trinity
کلیسای Trinity
راز و نیاز در کلیسای Trinity
کلیسای Trinity
کلیسای Trinity
غروب زیبای تفلیس از کلیسای Trinity
کلیسای Trinity
کلیسای Trinity
کلیسای Trinity
کلیسای Trinity
کلیسای Trinity
بعد از بازدید به سمت پلح صلح رفتیم برای اینکه همون مسیری رو که روز گذشته در روشنایی روز گشته بودیم در شب ببینیم.
پل صلح
کاخ ریاست جمهوری
منطقه تفلیس قدیم
بعد از کمی پیاده روی به سمت Dunkin’ Donuts که در نبش خیابان Kote Afkhazi و میدان آزادی قرار داره رفتیم.
نمایندگی Dunkin’ Donuts
سفارش ما در Dunkin’ Donuts
سپس کمی در اطراف میدان آزادی گشتیم و به سمت محل پارک خودرو رفتیم و بعد از پرداخت مبلغ ۹ لاری بابت جای پارک خودرو به سمت آپارتمان رفتیم.
ساختمان شورا شهر تفلیس
اطراف میدان آزادی
میدان آزادی
میدان آزادی
خیابان Shalva Dadiani
جدول هزینه های روز چهارم ۹ مهرماه ۹۶
روز پنجم:
شب قبل به صاحبخانه پیام دادیم که راس ساعت ۷:۳۰ اینجا باشه که خونه رو تحویل بگیره. بنده خدا سر ساعت هم اومد و از ما در مورد خونه پرسید که آیا راضی بودیم و همه چیز خوب بوده یا خیر، که ما هم تایید کردیم همه چیز عالی بوده. خیلی خوشحال شد و درخواست کرد در سایت Booking ازش تعریف کنیم و امتیاز بدیم بهش. بعد از پرداخت ۲۱۰ لاری مبلغ باقی مانده و برگرداندن کلید آپارتمان، به سمت مقصد اصلی یعنی شهر باتومی راهی شدیم.
اطلاعات آپارتمان ما در تفلیس (رزرو بوکینگ)
امروز بارون خیلی شدید بود جوری که هنگام رانندگی جاده رو به سختی میشد دید! طبق برنامه اولین توقف ما شهر متسختا بود.
مسیر حرکت ما از تفلیس به متسختا
بعد از حدود ۳۰ دقیقه به شهر متسختا رسیدیم.
تاریخچه:
متسختا یک شهر قدیمی و دارای ارزش تاریخی در شمال تفلیس است که حدود ۲۰ کیلومتر با آن فاصله دارد .بنای شهر در نیمه دوم هزاره ی اول پیش از میلاد حضرت عیسی نهاده شده است .
این شهر نزدیک به هزار سال پیش بنا شده است و در حقیقت قبل از تفلیس پایتخت پادشاهی گرجستان بوده است. شهر متسختا به عنوان یکی از مراکز مهم آثار معماری باستانی گرجستان شناخته می شود. گرجستان جزو اولین کشور هایی بوده که در آن دین مسیحیت به عنوان دین رسمی پذیرفته شده است و متسختا، مرکز مسیحیت آن زمان بوده است و در سال ۳۱۷ میلادی از این شهر مسیحیت به عنوان دین رسمی گرجستان اعلام شد و حتی پس از انتقال پایتخت به تفلیس در قرن ۶ میلادی، متسختا با کلیسا های متعددی که در آن وجود داشت و یا بعد ها در آن ساخته شد، به عنوان مرکز دینی کشور باقی ماند و تاکنون نیز مرکزیت این دین در این شهر باقی مانده است .
در اوایل قرن ششم قبل از میلاد شاه داوید اوجراملی که جانشین شاه واختانگ گرگاسالی اول شد پایتخت پادشاهی گرجستان را از متسختا ، بنا به توصیه پدرش، به خاطر سهولت در دفاع از پایتخت، به تفلیس منتقل نمود .
به سمت کلیسای Svetitskhoveli رفتیم. بارون خیلی شدید بود و از بین ما فقط من و همسرم تصمیم گرفتیم به بازدید از این کلیسا بریم و دوستان ما در ماشین منتظر موندند.
کلیسای جامع Svetitskhoveli در شهر باستانی متسختا در ۲۵ کیلومتری شمال تفلیس قرار داره. این کلیسا درسال ۱۰۱۰ میلادی دقیقاً روی ویرانه های اولین کلیسای گرجستان ساخته شد و امروز مکان متبرکی است که قبور بیشتر پادشاهان باستانی گرجستان را در دل خود حفظ کرده است.
نام کلیسا به معنی “ستون زندگی بخش” است که قصه زیبایی پشت خود نهفته دارد.
میگویند پس از به صلیب کشیدن مسیح در اورشلیم خرقه او را یک یهودی گرجی میخرد و با خود به این روستا میاورد. در اینجا یک خواهر روحانی پس از دین خرقه و لمس آن از دنیا میرود. خرقه را تنش کرده و او را در اینجا دفن میکنند. از محل دفن او درخت چناری می روید. بعدها چنار را میبرند و ۷ ستون این کلیسا را از آن می سازند. ستون هفتم اما میشود همان “ستون زندگی بخش” که از بدنه آن مایعی ترشح شده و بیماران را شفا میدهد. اینگونه کلیسا و ستون قدیمی و معجزه آسای آن میشود یکی از مقدس ترین مکانهای گرجستان …
این کلیسا یکی از اصلی ترین مکان هایی است که عروس و دامادهای گرجی ترجیح می دهند پیوند عقد خود را در آنجا بخوانند و شروع زندگی شان از این کلیسا باشد.
کلیسای Svetitskhoveli در متسختا
کلیسای Svetitskhoveli در متسختا
کلیسای Svetitskhoveli در متسختا
کلیسای Svetitskhoveli در متسختا
کلیسای Svetitskhoveli در متسختا
کلیسای Svetitskhoveli در متسختا
کلیسای Svetitskhoveli در متسختا
کلیسای Svetitskhoveli در متسختا
کلیسای Svetitskhoveli در متسختا
کلیسای Svetitskhoveli در متسختا
کلیسای Svetitskhoveli در متسختا
کلیسای Svetitskhoveli در متسختا
بارون هم کمتر شد و دوستان ما هم سری به اینجا زدند و بعد به سمت توقف گاه بعدی، شهر Gori که زادگاه استالین هست رفتیم.
تصویر صومعه Jvari که از کلیسای Svetitskhoveli نمایان بود
تاریخچه:
یک توضیح کوتاهی هم در مورد صومعه Jvari میدم که متاسفانه بدلیل کمبود زمان و شرایط هوا نشد ازش بازدید کنیم.
صومعه جواری (Jvari Monastery) ، مربوط به قرن ششم میلادی است و جزو مهمترین آثار معماری گرجی – مسیحی می باشد. این صومعه ارتدوکس گرجستانی در شرق کشور گرجستان در نزدیکی منطقه متنایی واقع شده است. از این صومعه گاهی اوقات به نام صومعه صلیب نیز یاد می شود ( به دلیل تشابه اسمی با صومعه ای در اورشلیم ). صومعه جواری بر فراز قله کوه سنگی در محل تلاقی رودخانه هایMtkvari و Aragvi و مشرف به روستای متسختا(Mtskheta) می باشد که سابقا پایتخت پادشاهی ایبریا بوده است.
این صومعه از لحاظ معماری سبکی منحصر بفرد و یگانه دارد. بنای گنبدی آن چهار وجهی است و در بین هر وجه دالان های دیگری قرار دارد که به عنوان کلیساهای کوچک جانبی استفاده می شود و ارتباط با فضای مرکزی را به وجود می آورد. این طراحی تاثیر زیادی بر توسعه معماری گرجستان و به عنوان یک الگو برای بسیاری از کلیساها دیگر نه تنها در گرجستان، بلکه در کل منطقه قفقاز جنوبی خدمت کرد. این کلیسا در طول قرن ها در معرض باران و بادهای فرسایشی بوده است و به شدت در حال نابودی است. در سال ۲۰۰۴ این بنا در فهرست آثار تاریخی جهانی سازمان دیده بانی ثبت شد.
مسیر حرکت ما از متسختا به شهر گوری
بعد از حدود ۱ ساعت به شهر گوری رسیدیم. خوشبختانه باران هم تقریباً متوقف شده بود.
تاریخچه:
شهر گوری به دست “داویت آغماشانبلی” (یکی از پادشاهان قدیم گرجستان) ساخته شده است. این شهر در محل اتصال رودخانه های متکواری و لیاخوی قرارگرفته و مساحت آن ۸۰۰ هکتار و در فاصله ۷۵ کیلومتری غرب تفلیس واقع شده.
مهمترین دلیل اهمیت شهر گوری برای توریست ها و گردشگران و دایر شدن تور شهر گوری گرجستان، زادگاه و موزه “جوزف استالین” رهبر و سیاستمدار معروف دوران کمونیستی اتحاد جماهیر شوروی سابق است. جوزف استالین در شهر گوری متولد شده و تا سال ۱۸۹۴ در آنجا زندگی میکرده. خانه محل تولد، لوازم شخصی و قطار ویژه استالین امروزه بصورت موزه برای بازدید مردم و علاقه مندان به تاریخ و دوران کمونیسم جایگاه ویژه ای دارد.
در پارکینگ بیرون موزه پارک کردیم و وارد مجموعه شدیم. مبلغ بلیت برای ورود به موزه و قطار ویژه استالین برای هر نفر ۱۵ لاری بود.
مجسمه استالین
زندگی نامه:
جوزف استالین با نام کامل جوزف ویساریونوویچ جوگاشویلی در شهر کوچک گوری به دنیا آمد که بعد ها جزئی از خاک شوروی سابق گردید. البته وی بعد ها در دهه ی سوم زندگی خود، نام «استالین» را برای خود انتخاب کرد که در زبان روسی به معنای «مرد آهنین» است.
جوزف استالین رهبر دیکتاتور جمهوری های سوسیالیستی شوروی از سال ۱۹۲۹ تا ۱۹۵۳ بود که تحت رهبری وی، اتحاد جماهیر شوروی از یک جامعه ی رعیتی به یک ابرقدرت صنعتی و نظامی تبدیل شد. با این وجود او با خشونت بسیار حکومت می کرد و میلیون ها نفر از مردم این کشور پهناور در طول دوران حکومت وی جان باختند. استالین در خانواده ای فقیر به دنیا آمد و همین موضوع نقش زیادی در گرویدن وی در دوران جوانی به جریانات سیاسی انقلابی و همچنین فعالیت های خرابکارانه و شرارت داشت. بعد از مرگ ولادیمیر لنین، رهبر جنبش بلشویک ها در سال ۱۹۲۴، استالین تمامی رقبای حزبی خود را از میان برداشت و رهبری کشور را در دست گرفت.
بعد از به قدرت رسیدن، استالین کشاورزی را به صورت یک جنبش اشتراکی سازماندهی کرد و مخالفان خود را به قتل رسانده، تبعید نمود یا به اردوگاه های کار اجباری فرستاد. استالین در سال های جنگ جهانی دوم از متحدان ایالات متحده و بریتانیا به شمار می آمد اما بعد از پایان جنگ روابط بسیار پرتنشی را با غرب داشت که از آن به دوران «جنگ سرد» یاد می شود. البته بعد از مرگ وی در سال ۱۹۵۳ زمامداران جدید سیاست استالین زدایی از حکومت را در پیش گرفتند.
بر اساس برآوردها وی در قتل بیش از ۲۰ میلیون نفر از مردم کشورش در دوران زمامداری سرکوبگرانه اش دخالت داشته است.
استالین در کنار لنین (وسط)
قحطی در دهه ی ۱۹۳۰ میلادی در دوران زمامداری استالین
قطار ویژه استالین
موزه استالین
موزه استالین
موزه استالین
موزه استالین
موزه استالین
مجسمه استالین
موزه استالین
موزه استالین
موزه استالین
موزه استالین
موزه استالین
موزه استالین
موزه استالین
موزه استالین
موزه استالین
موزه استالین
موزه استالین
محوطه موزه استالین
محوطه موزه استالین
موزه استالین
قطار ویژه استالین
قطار ویژه استالین
قطار ویژه استالین
قطار ویژه استالین
قطار ویژه استالین
خانه پدری استالین
بعد از بازدید حدود ساعت ۱۲ بود که برای صرف ناهار به رستوران Chinebuli در نزدیکی موزه استالین رفتیم.
برای ناهار دو استیک و ۴ عدد خینکالی که یک غذای معروف گرجی بود که در واقع خمیری هست که درون اون ممکنه گوشت و مرغ و … باشه و سالاد مخصوص که حاوی مغز گردو بود بهمراه دو عدد نان سرخ شده که درون آن قارچ بود سفارش دادیم.
رستوران Chinebuli
سالاد مخصوص
نان سرخ شده حاوی قارچ
نان سرخ شده حاوی قارچ
استیک
خینکالی
خینکالی رو اصلا دوست نداشتیم، گوشت استیک هم خیلی سفت بود اما اون نان سرخ شده با قارچ رو دوست داشتیم و سالاد هم خوب بود.
جمع هزینه ناهار برای ۴ نفر شد ۵۶ لاری.
توقف بعدی ما شهر Kutaisi بود.
مسیر ما از گوری به کوتایسی
برخلاف انتظار ما که باید جاده بین دو شهر مهم توریستی گرجستان اتوبان باشه متاسفانه تنها مسیر منتهی به شهر تفلیس اتوبان بود و مابقی مسیر تا باتومی به صورت یک مسیر رفت و یک مسیر برگشت بود. اما مسیر بسیار زیبایی بود و شباهت زیادی به جاده های شمال کشور خودمون داشت.
جاده زیبای گوری با کوتایسی
جاده زیبای گوری با کوتایسی
جاده زیبای گوری با کوتایسی
پس از طی ۳٫۵ ساعت به شهر زیبای کوتایسی رسیدیم. همچنان باران هم ادامه داشت. هدف ما برای آمدن به این شهر بازدید از کلیسای جامع باگراتی بود. گوگل مپ، کوچه به نسبت باریکی رو برای رسیدن به این معبد نشون میداد. با پرس و جو از مسیر خود مطمئن شدیم و به سمت این کلیسا رفتیم. کوچه با شیب زیاد و مسیر پر پیچ و خم بود و نهایت به این کلیسا رسیدیم که سقف آبی رنگ اون در زیر باران خودنمایی میکرد.
میدان اصلی شهر کوتایسی
تاریخچه:
کلیسای جامع باگراتی، بنایی ۱۰۰۰ ساله در کوتایسی است که در لیست میراث جهانی یونسکو نیز ثبت شده است.
کلیسای جامع کوتایسی که به کلیسای جامع باگراتی مشهور است، بنایی تاریخی و زیبا متعلق به قرن یازدهم میلادی است که به علت سبک معماری و قدمت خود، مورد توجه بسیاری از گردشگران و مهمانان خارجی شهر است. این کلیسا بر روی تپهای به نام Uk’imerioni قرار داشته و ساخت آن را به سلطان باگرات سوم – یکی از معروفترین و مقتدرترین پادشاهان سلسله ایمرتی گرجستان مربوط میدانند. بدین سبب به کلیسای باگراتی مشهور شده است.
کلیسای باگراتی در سال ۱۶۹۲ توسط توپخانه عثمانی مورد حمله قرار گرفت که طی آن بخشی از گنبد و سقف آن فروریخت تا اینکه بعد از تصرف گرجستان توسط شوروی سابق، تعمیر و بازسازی آن در سال ۱۹۵۲ آغاز شده و بالاخره در سال ۱۹۹۴ به فهرست میراث جهانی یونسکو راه یافت.
تصمیم گرفتیم تا بند آمدن باران به کافه روبروی کلیسا بریم و با سفارش یک قوری چای خودمون رو گرم و خستگی رو از تن بدر کنیم.
حیاط کافه بسیار زیبا بود و با گل های رنگارنگ تزیین شده بود که زیر نم نم باران جلوه ای زیبا پیدا کرده بود.
کافه روبروی کلیسا
کافه روبروی کلیسا
کافه روبروی کلیسا
کافه روبروی کلیسا
کافه روبروی کلیسا
کافه روبروی کلیسا
کافه روبروی کلیسا
کافه روبروی کلیسا
کافه روبروی کلیسا
کافه روبروی کلیسا
کافه روبروی کلیسا
کافه روبروی کلیسا
کافه روبروی کلیسا
کافه روبروی کلیسا
باران کم شده بود و به سمت کلیسا رفتیم. منظره شهر بدلیل قرار گرفتن کلیسا در ارتفاع، بسیار زیبا بود.
کلیسای باگراتی
کلیسای باگراتی
کلیسای باگراتی
کلیسای باگراتی
کلیسای باگراتی
کلیسای باگراتی
کلیسای باگراتی
کلیسای باگراتی
کلیسای باگراتی
کلیسای باگراتی
نزدیک غروب بود و باران شدیدتر شده بود. مقصد نهایی ما باتومی بود. در بین راه با صاحب خانه تماس گرفتیم و اطلاع دادیم که حدود ساعت ۲۰:۳۰ به باتومی میرسیم.
مسیر حرکت ما از کوتایسی به باتومی
در بدو ورود به باتومی نورپردازی زیبای ساختمان ها نگاه ها رو به خودش جلب می کرد.
تاریخچه:
شهر باتومی دومین شهر بزرگ کشور گرجستان است که به سبب امکانات فوق العاده و مجللش، عنوان پایتخت توریستی گرجستان را از آن خود کرده است. باتومی از طرفی در کناره دریای سیاه و جنوب غربی کشور قرار دارد و از طرفی دیگر در دامنه رشته کوه های قفقاز واقع شده است. قرار گیری در چنین وضعیت جغرافیایی باعث شده این شهر آب و هوای معتدلی داشته باشد. از همین روی نیز در شهر باتومی پوشش گیاهی متنوعی از گل ها و گیاهان و درختان به چشم می خورد. یکی از دلایل محبوبیت این شهر نیز آب و هوای دلپذیر و متغیرش می باشد، به طوری که در طی فصول گرم سال، اقامتگاه های ساحلی آن پر از گردشگر است.
حدود ساعت ۲۰:۳۰ بود که به نزدیکی های آپارتمان رسیدیم و با صاحبخانه تماس گرفتیم و بعد از ۱۰ دقیقه با خودروی خودش اومد و مارو به سمت پارکینگ راهنمایی کرد. بارون اونقدر شدید بود که به زحمت کیف و چمدان هارو از ماشین خارج کردیم. ساختمان بسیار قدیمی بود در اون حد که با نمای رنگی بیرونش میشد جزو آثار دیدنی شهر قرار بگیره!!
طبقه همکف فاقد هرگونه روشنایی بود که در ابتدا فکر کردیم برق قطع شده! آسانسور ساختمان بنظرم جزو نخستین آسانسورهای ساخته شده بود و اونقدر کوچک و ترسناک بود که حد نداشت. اما وقتی وارد واحد اجاره شده شدیم همه چیز عوض شد چون کاملا مورد بازسازی قرار گرفته بود. البته به تمیزی آپارتمانی که در تفلیس اجاره کردیم نبود اما موقعیت مکانی فوق العاده ای داشت. در واقع روبروی ساختمان الفبای معروف واقع شده بود. واحد ما دو اتاق خواب داشت با تخت های دو نفره و یک هال بسیار بزرگ.
مبلغ اجاره در باتومی هم بر حسب اتفاق دقیقاً مثل آپارتمان تفلیس بود. کلید هارو تحویل گرفتیم و مبلغ ۲۱۰ لاری بابت پیش پرداخت، پرداخت کردیم.
شام رو اینبار از کنسرو هایی که در تهران خریده بودیم خوردیم و دوش گرفتیم و به امید اینکه فردا بارون کمی آروم بشه خوابیدیم.
اطلاعات آپارتمان ما در باتومی (رزرو بوکینگ)
جدول هزینه های روز پنجم ۱۰ مهرماه ۹۶