معروفترین ساختمانهای دنیا
به هر سفری که میرویم، معمولا بخشی از بازدیدهایمان شامل بازدید از ساختمانهایی است که آنها را به عنوان جاذبه گردشگری میشناسیم. به عبارت دیگر، بسیاری از جاذبههایی که در سفرهایمان میبینیم، آثار معماری و یا ساختمان است. اما آیا تابهحال فکر کردهاید که معروفترین ساختمانهای دنیا کدامها هستند و در کدام کشورها قرار دارند؟ آیا فکر کردهاید که چند مورد از لیست معروفترین ساختمانهای دنیا را دیدهاید؟ و اینکه آیا ایران و معماری ایرانی در لیست معروفترین ساختمانهای دنیا نماینده دارد؟ اگر به دانستن پاسخ این سئوالات علاقهمند هستید، این مطلب پاسخ آنها را بیان میکند.
معروفترین ساختمانهای دنیا
لیست حاضر ۲۷ ساختمان معروف دنیا را معرفی میکند که از آنها به عنوان معروفترین ساختمانهای دنیا یاد میشود. بعضی از این ساختمانها برای همه ما آشنا هستند و تقریبا آنها را به خوبی میشناسیم و یا حتا از آنها بازدید کردهایم. برخی دیگر اما کمتر شناخته شده است و شناختن آنها باعث میشود تا در سفرهای بعدیمان، به فکر بازدید از آنها باشیم. با آنکه دو بار در این لیست به معماران ایرانی برمیخوریم، اما هیچ ساختمانی از ایران در این لیست قرار ندارد. این شما و این معروفترین ساختمانهای دنیا…
۱- معبد لوتوس، دهلینو، هندوستان
معبد لوتوس یا معبد نیلوفر آبی ساختمانی مدرن است که در سال ۱۹۸۶میلادی در دهلینو به عنوان عبادتگاه پیروان آئین بهائی ساخته شده است. نکته جالب و مهم این ساختمان مربوط به معمار آن است که یک معمار ایرانی با نام فریبرز صهبا است.
۲- کلیسای جامع، کلن، آلمان
کلیسای جامع کلن یک کلیسای سبک گوتیک است که از آن به عنوان سومین کلیسای بلند در سرتاسر دنیا یاد میکنند. ساخت این کلیسا در قرن سیزدهم آغاز شده است و در قرن نوزدهم به اتمام رسیده است.
۳- مسجد قبه الصخره، اورشلیم (بیتالمقدس)، فلسطین اشغالی
مسجد صخره مقدس (که همواره با مسجد الاقصی اشتباه گرفته میشود) در زیر گنبد طلایی خود، سنگ یا صخره مقدسی دارد که برای پیروان سه دین یهود، مسیحیت و اسلام، مقدس و قابل احترام است. پلان این مسجد هشت ضلعی است و از زیباترین ساختمانهای جهان اسلام محسوب میشود.
۴- کاسا میلا، بارسلونا، اسپانیا
خانه میلا که با عنوان لاپدررا نیز شناخته میشود، یکی از شاهکارهای نابغه کاتالان، آنتونی گائودی است. این ساختمان که به نوعی باشکوهترین اثر غیرمذهبی گائودی است، در حدفاصل سالهای ۱۹۰۵ تا ۱۹۱۰ ساخته شده است.
۵- مرکز تجارت جهانی “یک”، نیویورک، ایالات متحده
ساختمان شماره ۱ یا مرکز تجارت جهانی با ۱۰۴ طبقه، بلندترین ساختمان در ایالات متحده است. این آسمانخراش در سال ۲۰۱۴ افتتاح شده و در اصل جایگزین برجهای تجارت جهانی شده است که در حمله تروریستی سال ۲۰۰۱ تخریب شد.
۶- کلیسای سنت پل، لندن، انگلستان
کلیسای جامع سنت پل یک کلیسای عظیم سفید رنگ است که در اواخر قرن هفدهم و اوایل قرن هجدهم در شهر لندن ساخته شده است. این کلیسا یر روی کلیسایی با همین نام ساخته شده است که در جریان آتش سوزی لندن از بین رفت.
۷- برجهای دوقلو پتروناس، کوالالامپور، مالزی
برجهای پتروناس از دو برج ۸۸ طبقه تشکیل شده که توسط یک پل در طبقات ۴۱ و ۴۲ به هم متصلاند. یکی از این برجها توسط کرهایها و دیگری توسط ژاپنیها ساخته شده و نماد توسعه کشور مالزی محسوب میشوند. این برجها در سال ۱۹۹۸ ساخته شدهاند.
۸- کاخ سفید، واشنگتن، ایالات متحده
کاخ سفید نام ساختمانی سفید رنگ است که در خیابان پنسیلوانیا در واشنگتن دی.سی واقع شده و مقر رئیسجمهور ایالات متحده است. این ساختمان در اواخر قرن هجدهم و اوایل قرن نوزدهم به سبک نئو کلاسیک ساخته شده است. گفته میشود برای ساخت این بنا از بنایی در مجاورت رود سن در شهر پاریس الهام گرفته شده است.
۹- برج کج، پیزا، ایتالیا
معروفترین برج کج دنیا، برج پیزا است که حدود ۵۵ متر ارتفاع دارد و ۲.۴ متر از محور عمودی منحرف شده است. ساخت این برج نزدیک به دویست سال در حافصل قرنهای دوازدهم تا چهاردهم به طول انجامیده است.
۱۰- کعبه، مکه، عربستان سعودی
مقدسترین بنای مسلمانان، ساختمانی چهارگوش است که همین فرماش، باعث کعبه نامیدنش شده است. ساخت این بنا را به حضرت آدم و پس از آن به حضرت ابراهیم نسبت میدهند. با این حال، ساختمان فعلی کعبه در قرن هفدهم میلادی (سال ۱۰۴۰ قمری) ساخته شده است.
۱۱- برج شارد، لندن، انگلستان
بلندترین برج اتحادیه اروپا، برجی ۹۵ طبقه است که در نزدیکی رود تیمز و پل برج قرار دارد. این برج به شکل هرمی شیشهای است که در سال ۲۰۱۲ میلادی افتتاح شده است. داخل این آسمانخراش، رستورانها، آپارتمانها، واحدهای اداری و رصدکده وجود دارد.
۱۲- کلیسای سنت باسیل، مسکو، روسیه
کلیسای جامع سنت باسیل یا واسیلی مقدس نام مجموعهای از ۱۰ کلیسا است که در یکی از اضلاع میدان سرخ مسکو قرار دارد. کلیسای اصلی، کلیسای جامع تثلیث بوده و بعدتر ۹ کلیسا در دور آن ساخته میشود که آخرین آنها مربوط به قرن شانزدهم میلادی است.
۱۳- آسمانخراش امپایر استیت، نیویورک، ایالات متحده
آسمانخراش امپایر استیت با ۱۰۲ طبقه، زمانی بلندترین آسمانخراش ایالات متحده بوده است. این ساختمان در ابتدای دهه چهارم قرن بیستم ساخته شده است. عکسهای بسیار معروفی از کار کردن کارگرها در بالای داربستهای این ساختمان وجود دارد.
۱۴- ساختمان لویدز، لندن، انگلستان
ساختمان لویدز یکی از معروفترین ساختمانهای لندن است که در محله سیتی واقع شده است. این بنا ۱۴ طبقه دارد و در سال ۱۹۷۸ میلادی توسط معمار معروف بریتانیایی ریچارد راجرز ساخته شده است. ارتفاع این ساختمان ۹۵ متر است و ارتفاع طبقات آن بالاتر از اندازه معمول است.
۱۵- کلوسئوم، رم، ایتالیا
آمفیتئاتر عظیم امپراتور روم باستان، ساختمانی با شکوه در رم است که امروز آن را با نام کلوسئوم میشناسیم. ارتفاع این بنا حدود ۴۸ متر است و سال ساخت آن به قرن اول میلادی بازمیگردد. این ساختمان به عنوان یکی از عجایب هفتگانه جدید دنیا انتخاب شده است.
۱۶- تاجمحل، آگرا، هندوستان
تاج محل علیرغم اینکه در هندوستان است، نامی ایرانی دارد و برای گرامیداشت همسر پادشاه گورکانی که یک ایرانی بوده، توسط معماران ایرانی و به سبک معماری ایرانی ساخته شده است. این بنا در قرن هفدهم میلادی ساخته شده است و در لیست عجایب هفتگانه جدید جهان قرار دارد.
۱۷- ساختمان کرایسلر، نیویورک، ایالات متحده
ساختمان کرایسلر یکی دیگر از آسمانخراشهای نیویورک است که ۳۱۹ متر ارتفاع دارد و زمانی بلندترین ساختمان جهان بوده است. این ساختمان یکی از نمادهای مهم کلانشهر نیویورک محسوب میشود. تعداد طبقات این ساختمان ۷۷ طبقه است و در محله منهتن واقع شده است.
۱۸- اپرا هاوس، سیدنی، استرالیا
خانه اپرای سیدنی یکی از متمایزترین ساختمانها در سرتاسر دنیا است که در سال ۱۹۷۳ افتتاح شده است. معمار این ساختمان از معماران دانمارکی بوده است و بخاطر طراحی این بنا، مدال طلای موسسه معماری پادشاهی استرالیا را دریافت کرده است.
۱۹- اسپیس نیدل (سوزن فضایی)، سیاتل، ایالات متحده
برج سوزن فضایی در سال ۱۹۶۲ میلادی در شهر سیاتل به بهانه نمایشگاه جهانی ساخته شده است. ارتفاع این برج ۱۸۴ متر است و به عنوان نماد سیاتل شناخته میشود. این برج یک برج دیدهبانی است و در جریان نمایشگاه جهانی روزانه ۲۰ هزار بازدید کننده داشته است.
۲۰- ایاصوفیه، استانبول، ترکیه
کلیسا یا مسجد یا موزه ایاصوفیه عنوانهای مختلف ساختمانی است که در قرن ششم میلادی به دستور امپراتور روم شرقی به عنوان کلیسا ساخته شده است. پس از فتح استانبول توسط مسلمانان، این بنا به مسجد تبدیل شد و ۱۹۳۵ نیز تبدیل به موزه شده است.
۲۱- کاخ باکینگهام، لندن، انگلستان
خانه باکینگهام یا کاخ باکینگهام محل زندگی خاندان سلطنتی بریتانیای کبیر است. ساختمان اصلی این مجموعه، خانهای شخصی بوده که در سال ۱۷۰۳ ساخته شده است. سپس پادشاه بریتانیا این ملک را خریداری میکند و بعدتر در طول قرون نوزدهم و بیستم توسعه پیدا میکند و به شکل فعلی درمیآید.
۲۲- فالینگواتر (خانه آبشار)، پنسیلوانیا، ایالات متحده
اقامتگاه کافمن یا خانه آبشار یکی از آثار برجسته معمار مشهور فرانک لوید رایت است. سازگاری این بنا با محیط پیرامون (ارگانیک بودن) از ویژگیهای مهم این ساختمان است که در قرن بیستم طراحی و ساخته شده است. این ساختمان دارای خطوط عمودی و افقی بسیاری در نمای ظاهری خود است که همین ویژگی از شاخصههای مهم آن محسوب میشود.
۲۳- پانتئون، رم، ایتالیا
معبد پانتئون که بعدتر به کلیسای پانتئون مشهور شد، یکی از بناهای روم باستان است و ویژگیهای معماریاش، آن را در لیست شاهکارهای معماری جهان قرار میدهد. این بنا در قرن دوم میلادی ساخته شده است و گنبد عظیم آن، همچنان از زیباترین گنبدهای ساختمانهای تاریخی در سرتاسر دنیا محسوب میشود.
۲۴- موزه گوگنهایم، بیلبائو، اسپانیا
موزه نسبتا جدید گوگنهایم، یکی از معروفترین و شناخته شدهترین آثار معماری مدرن جهان محسوب میشود. طراح این ساختمان فرانک گری آمریکایی است که نمای آن را با ورقهای تیتانیوم طراحی کرده است. از سال ۱۹۹۷ که این موزه ساخته شده است، وضعیت گردشگری بیلبائو کاملا متحول شده است.
۲۵- ساختمان فلتآیرون، نیویورک، ایالات متحده
ساختمان فلتآیرون (اتو) یکی از مهمترین نمادهای شهر نیویورک محسوب میشود. این ساختمان نامتعارف در سال ۱۹۰۲ میلادی در محله منهتن ساخته شده است و پلان آن شبیه به یک مثلث است. این ساختمان با وجود ساخت آسمانخراشهای جدید در نیویورک، همچنان یکی از مهمترین ساختمانهای این شهر محسوب میشود.
۲۶- ویلا ساوا، پاریس، فرانسه
ویلا ساوا یا ویلای ساووی ساختمانی در محدوده پواسی در حومه شهر پاریس است که توسط معماران برجسته لوکوربوزیه و پیر ژانره ساخته شده است. پنج نکته معماری جدید شامل پیلوت، باغچه بام، پلان باز، نمای آزاد و پنجرههای کشیده که توسط لوکوربوزیه مطرح شده در این ساختمان کاملا رعایت شده است. این بنا در سال ۱۹۳۱ احداث شده است.
۲۷- برج خلیفه، دبی، امارات عربی
بلندترین آسمانخراش جهان با نام برج دبی یا برج خلیفه، آسمانخراشی ۸۲۸ متری است که در سال ۲۰۱۰ میلادی افتتاح شده است. طراحی این برج توسط یک شرکت آمریکایی و با الهام از طبیعت و معماری اسلامی صورت گرفته است.
توضیح
در نگاه اول این طور به نظر میرسد که نام برخی از بناهای معروف دنیا در این لیست از قلم افتاده است. اما لازم است توضیح دهم که انتخاب این ساختمانها توسط نویسنده سایت انگلیسی “کریتیو بلاک” (Creative Bloq) خانم کِری هوگس Kerrie Hughes انجام شده است و بالطبع این لیست بر اساس نظر این سایت تدوین شده است. من به شخصه معتقدم حداقل میتوان ۱۳ بنای معروف دیگر را نظیر برج ایفل پاریس، شهر ممنوعه چین، آکروپولیس آتن، کلیسای عظیم ساگرادافامیلیا بارسلونا، زیگورات چغازنبیل شوش، استونهیج در انگلیس، اهرام ثلاثه مصر، قصر نوشوانشتاین آلمان، برجهای سهقلو سنگاپور و نظایر آن را به این لیست افزود تا به یک لیست ۴۰ تایی رسید.
توضیح تکمیلی اینکه متون استفاده شده در این مطلب، توسط نگارنده نوشته شده است و هیچ ارتباطی به متون نوشته شده در سایت منبع ندارد. در واقع صرفا لیست این ساختمانها از سایت مذکور استخراج شده و توضیحات هر ساختمان توسط نگارنده، نگاشته شده است.
منبع:وبلاگ مجید عرفانیان